Jičín: Nová vyhláška má dočasně má snížit poplatek za předzahrádky

02.06.2020 18:46

Rada města pověřila Městský úřad Jičín přípravou nové obecně závazné vyhlášky o místním poplatku za užívání veřejného prostranství. Její účinnost by byla do 31. října 2020 a smyslem je snížit sazby poplatku za letní předzahrádky restaurací. Rada města chce tak ulehčit provozovatelům v době, kdy se potýkají s ekonomickými dopady v důsledku koronaviru.

Jičín: Nová vyhláška má dočasně má snížit poplatek za předzahrádky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Město Jičín v nedávné době přijalo řadu žádostí od provozovatelů předzahrádek, všechny se týkaly právě ekonomických dopadů. Požadavky po úlevě z pronájmu předzahrádek se však mnohdy lišily. Rada města hodlá soukromníkům pomoci, avšak plošně, proto neschválila jednotlivé žádosti, ale namísto toho nechá připravit vyhlášku vztahující se na všechny provozovatele předzahrádek. Ve schváleném záměru je snížení sazby poplatku z 2 Kč na m2 za den na 1 Kč na m2 za den a ukončení platnosti této vyhlášky k 31. říjnu 2020. Co se týká schvalovacího procesu, u vyhlášek platí, že rozhodující slovo má Zastupitelstvo města při veřejném zasedání.

V roce 2019 bylo z pronájmu ploch pro předzahrádky vybráno přibližně 100 tisíc Kč od celkem 11 subjektů. V letošním roce byla zatím uhrazena částka přibližně 25 tisíc Kč, přičemž obdobná výše je vyměřeno a zatím provozovateli neuhrazena. Město Jičín se již opakovaně zabývalo možností udělení výjimky z platné vyhlášky o místním poplatku za užívání veřejných prostranství. Podle metodiky Ministerstva vnitra ČR nelze výjimky z těchto vyhlášek udělovat. Možnou cestou je právě proto změna vyhlášky, která by se dotkla plošně všech poplatníků.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

22:28 Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

V nedávné době byly dokončeny dvě územní studie, které stanovují rozsah a způsob zástavby na plochác…