Jičín: Nová zbrojnice pro dobrovolné hasiče je hotová

23.07.2019 17:31

Rok a půl trvající stavební práce skončily a v Dělnické ulici stojí nová hasičská zbrojnice. Poslouží jednotce požární ochrany Sboru dobrovolných hasičů Jičín. Akceschopnost Integrovaného záchranného systému v jičínském regionu se tak výrazně zvýší. Celkové náklady včetně nákupu pozemku, technického a autorského dozoru a zajištění publicity jsou 17,8 milionu Kč včetně DPH. Městu s financováním pomůže dotace ve výši 13,5 milionu Kč. Jejím poskytovatelem je Integrovaný regionální operační program, specifický cíl 1.3 Zvýšení připravenosti k řešení a řízení rizik a katastrof.

Jičín: Nová zbrojnice pro dobrovolné hasiče je hotová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Jičín také získal dotaci na vybavení zbrojnice nábytkem a ostatním vybavením. Královéhradecký kraj na tento účel poskytl 500 tisíc Kč. Samotná zbrojnice má plnohodnotné zázemí pro hasičskou činnost, včetně garáže pro techniku, šatny, sociální zařízení, skladové prostory, obytnou místnost s kuchyňkou pro celodenní službu, ložnici a zasedací místnost. Ta bude připravena k využití i pro účely krizového řízení.

Hasičskou zbrojnici, která stojí v sousedství sídla jičínského územního odboru profesionálních hasičů, postavila firma Chládek a Tintěra Pardubice a.s. Ve výběrovém řízení, které proběhlo v polovině roku 2017, nabídla nejnižší cenu.

Jednotka Sboru dobrovolných hasičů Jičín má nezastupitelnou úlohu v požární ochraně. Nejenže se účastní výjezdů po boku profesionálů, navíc v době, kdy profesionální hasiči jsou na výjezdu, drží pohotovost.

Je proto v zájmu každého, aby jednotka Sboru dobrovolných hasičů byla co nejvíce akceschopná. Město Jičín na zlepšení její výbavy a připravenosti dlouhodobě pracuje. V roce 2017 jednotka získala velkokapacitní cisternu. Nové vozidlo Tatra T815-2 město Jičín pořídilo za 7,8 milionu Kč včetně DPH, městský rozpočet byl však ve výsledku zatížen pouze 780 tisíci Kč, jelikož zbytek pokryla dotace taktéž z Integrovaného regionálního operačního programu. A v letošním roce získají také nový dopravní automobil Ford Transit. Firma AUTO Trutnov ho dodá na základě výběrového řízení za 958 tisíc Kč. Rovněž tato investice zatíží městský rozpočet minimálně, protože nákup bude podpořen dvěma dotacemi, a to z Ministerstva vnitra ČR a Královéhradeckého kraje. Jejich souhrnná výše bude 750 tisíc Kč.

„Městu Jičín se daří získávat dotace, které slouží k vylepšování vybavenosti sboru dobrovolných hasičů. Díky tomu je sbor ve velmi dobrém stavu a zároveň nedochází k přílišnému zatěžování městského rozpočtu,“ hodnotí starosta města JUDr. Jan Malý.

Jičínský sbor dobrovolných hasičů patří k vůbec nejstarším. Jeho vznik se vztahuje k roku 1870. V roce 2020 tak oslavíme neuvěřitelné 150. výročí založení. Ne každé období bylo pro dobrovolné hasiče světlé, například okolo roku 2000 vyvrcholila celostátní politika, která výhradně dávala prioritu profesionálním hasičům, tím, že jičínský sbor byl dokonce nakrátko zrušen. Krátce na to byl však SDH obnoven, neboť se ukázalo, že jeho funkce je v požární ochraně skutečně esenciální.  

Slavnostní otevření nové zbrojnice je plánováno na září 2019.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…