Jičín: Obnova větracího systému v jezuitské koleji probíhá

23.07.2019 19:44

Rekonstrukce větracího systému okolo zadního nádvoří jezuitské koleje je jednou ze zásadních investic letošního roku. I když práce úspěšně probíhají, ukazuje se, historická budova je v horším stavu, než se předpokládalo. RM proto schválila dodatek č. 2 ke smlouvě o dílo, který neočekávané vícepráce řeší. Cena díla se navýší o 442 588,76 Kč bez DPH, tedy celkem na 3 429 720,76 Kč bez DPH.

Jičín: Obnova větracího systému v jezuitské koleji probíhá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Zakázku realizuje firma Zdeněk Pauk z Lázní Bělohradu. Po demontáži stávajících pískovcových stupňů z druhého nádvoří do prostoru ambitu bylo zjištěno, že jejich technický stav neumožňuje další použití. Projektová dokumentace sice jejich špatnou kondici předpovídala, ne však do této míry, neboť pracovala s tím, že zhruba 50 procent stupňů bude znovu použitelných. Realita ukázala opak. Navíc při otevírání historických průduchů z podzemí na povrch se na mnoha místech ukázala degradace zdiva, které proto musí být vybouráno a přestavěno. Během bouracích prací byla také zjištěna destrukce části obvodové zdi, a tak je nutné její část zcela odstranit a zbytek zabezpečit. Další úpravy jsou už spíše detaily, a jde kupříkladu o sjednocení nadpraží a parapetů u oken tak, aby tyto prvky odpovídaly ostatním oknům v navazujících podlažích.

Jezuitská kolej je historicky mimořádně cenná budova, jejíž výstavba spadá do doby 17. století, kdy Jičín prožíval slavné období pod patronací vévody Albrechta z Valdštejna. Rozsáhlému komplexu se však v dalších stoletích přestalo dařit. Velmi špatný vliv na stav budovy mělo předlistopadové období, kdy jezuitská kolej byla přenechána posádce sovětské armády. Po sametové revoluci Jičín marně hledal využití po objekt, který se tak stal de facto brownfieldem. I když využití jezuitské koleje ani dnes není zcela vyřešeno a probíhající stavební úpravy nejsou komplexní rekonstrukcí, zrodila se myšlenka, že by budova mohla částečně sloužit kultuře, například pro výstavy či pro komorní společenské akce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

20:27 Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

Přísné podmínky dotačního programu pozastavují v tuto chvíli projekt výstavby parkovacího domu v uli…