Jičín: Po dobu rekonstrukce se knihovna usídlí v bývalém hotelu Slavie

21.02.2023 6:31 | Tisková zpráva

Rada města schválila záměr pronájmu nebytových prostor v ul. Denisova 504, kam se dočasně přestěhuje Knihovna Václava Čtvrtka. Už v druhé polovině letošního roku má začít celková rekonstrukce knihovny, která potrvá dva roky a která zcela znemožní její působení v objektu. Náhradní sídlo se nachází v někdejším hotelu Slavie, v místě, které v paměti zejména dnešních třicátníků a dvacátníků se ukotvilo jako klub Tančák.

Jičín: Po dobu rekonstrukce se knihovna usídlí v bývalém hotelu Slavie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Město Jičín plánuje uzavřít s majitelem prostor, společností ASTER reality a.s., smlouvu o pronájmu. Smlouva se uzavře na dobu určitou od 1. 7. 2023 do 30. 9. 2025. Předmět nájmu s výměrami bude ještě upřesněn po dohodě s majitelem, z čehož vyplyne výše nájmu. Stěhování, které bude náročné, protože knihovna má i rozsáhlé skladové prostory, jež nejsou příliš na očích návštěvníků, má proběhnout v létě. Dojednání těchto prostor je úspěchem, neboť inventář knihovny se přesune „pouze“ přes ulici, což usnadní stěhování. I tak bude komplikované.

Knihovna Václava Čtvrtka chce každopádně udržet většinu služeb i nabídku kulturních a vzdělávacích akcí. Během rekonstrukce chce využít svou pobočku v objektu Na Jihu 552 (tzv. Bunkru), která již dlouhodobě funguje. V Bunkru budou také využity prostory pro sklad. V určité míře budou také zapojeny knihovny v okolních obcích.

Celkové náklady na rekonstrukci knihovny jsou před soutěží odhadovány na více než 70 milionů Kč. Cena ale vzejde až z vyhodnocení veřejné zakázky. Město Jičín na rozsáhlou stavební akci získalo dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu ve výši necelých 60 milionů Kč. Na rekonstrukci městské knihovny se Jičín připravoval dlouhodobě, v posledních letech se čekalo především na vypsání dotačního titulu, díky kterému se sníží náklady pro hospodaření města. Projekt se připravuje od roku 2015 a pracuje s konceptem „obývá města Jičína“, jehož funkci má knihovna plnit. Rekonstrukce zasáhne téměř do všech prostor a prvků budovy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

odškodnění

Pane poslanče, dobrý den, co si myslíte o tom, za jakých podmínek chce Praha poskytnout pozůstalým po obětech střelby na FF finanční pomoc? Já si troufnu říci, že je to až nehumánní, a že je celý ten dotazník je jen zástěrkou, jak nepomoci. Zajímalo by mě taky, zda nějaké odškodnění vyplatil stát? M...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Dopravu na rušné křižovatce řídí strážníci ručně

11:33 Jablonec nad Nisou: Dopravu na rušné křižovatce řídí strážníci ručně

Od pondělí 27. května dopravu na velmi frekventované jablonecké křižovatce Palackého – U Přehrady v …