Jičín: Připomínáme si kulatá výročí narození Václava Čtvrtka a Radka Pilaře

30.04.2021 18:35

Letos v dubnu Václav Čtvrtek oslavil 110. narozeniny a Radek Pilař by si připomínal jiné kulatiny - bylo by mu 90 let.

Jičín: Připomínáme si kulatá výročí narození Václava Čtvrtka a Radka Pilaře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Dva (nejen) pohádkoví tvůrci, z nichž první dal světu loupežníka Rumcajse a jeho rodinu i proslulého starostu Humpála a druhý tyto pohádkové příběhy z města Jičína převedl na televizní obrazovky. Pohádkové město Jičín na tyto velikány nezapomíná a nesmí zapomenout. Pohádkový festival se po porážce koronaviru vrátí a věříme, že to bude už letos v září.

Václav Čtvrtek (rozený jako Cafourek) se narodil 4. dubna 1911 v Praze do úřednické rodiny. Jeho otcem byl Jan, pracovník berního úřadu, a matkou Johana, původem Jičíňačka. Teprve po vypuknutí první světové války v roce 1914 se malý Pražan Václav s rodinou přestěhoval k prarodičům do Jičína a toto město ho uchvátilo. Inspirovalo jeho tvorbu, která čítá nejenom pohádky o Rumcajsovi, Mance a Cipískovi, ale také jeho redaktorskou práci, spjatou například s dětskými časopisy Brouček či Mateřídouška.

Psal i poezii a v próze zabíhal i mimo pohádku, například do žánru sci-fi. Přesto jeho největším odkazem jsou právě příběhy pro děti. Autorsky nejplodnější éra přišla po roce 1959, kdy dal sbohem rodnému příjmení a úředně přijal jméno Čtvrtek. Pod tímto příjmením stvořil celé pohádkové světy, nejenom ten Rumcajsův, ale také vyprávění o Makové panence a motýlu Emanuelovi, povídání o víle Amálce nebo Pohádky z mechu a kapradí. Festival Jičín - město pohádky každoročně vzdává slavnému pohádkáři hold. Jeho jméno nese i jičínská městská knihovna.

Radek Pilař se narodil 23. dubna 1931 v Písku, a právě díky němu se Čtvrtkova vyprávění usadila jako zlaté dědictví, předávané z generace na generaci. Večerníčkové příběhy nezapomenutelně adaptovaly literární předlohu a vytvořily obecné povědomí, že Jičín je město Rumcajsovo, byť jeho starosta Humpál se v úvodu vyprávění nezachoval zrovna hezky. Pro Radka Pilaře bylo vytvoření animovaných televizních příběhů významnou profesní kapitolou, přesto však byla jen jednou z mnoha.

Pilař totiž po celý život experimentoval s animováním, nejvíce spolupracoval s Československou televizí a významná je také jeho činnost v akademickém prostředí, konkrétně ve FAMU v oboru animované tvorby. Z výtvarnického pohledu bývá mnohými přiřazován k modernismu. Ačkoliv nikdy neměl užší vztah k Jičínu, právě díky loupežníku Rumcajsovi je s ním spjat a je také jeho čestným občanem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Smíchovskou lávku dostalo město od Prahy bezúplatně

13:05 Mladá Boleslav: Smíchovskou lávku dostalo město od Prahy bezúplatně

Smíchovská lávka, jejíž část loni Mladá Boleslav zachránila před sešrotováním, je nyní oficiálně maj…