Jičín: Rekonstrukce věžních hodin v kostele sv. Ignáce

08.11.2021 18:35 | Tisková zpráva

Na rok 2022 se chystá oprava hodin ve věži kostela sv. Ignáce, který postupně prochází rekonstrukci. Zatímco kostel je v majetku církve, věžní hodiny jsou ve vlastnictví města.

Jičín: Rekonstrukce věžních hodin v kostele sv. Ignáce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Město Jičín v roce 2022 by mohlo na akci čerpat dotaci z Programu regenerace městských památkových rezervací. Z tohoto programu by mohla být i další dotace, a to na stavební práce na Čestném dvoře ve Valdštejnské lodžii. Zapojení města Jičína do tohoto dotačního programu ještě musí schválit Zastupitelstvo města. Veřejné zasedání se uskuteční ve středu 10. listopadu od 15 hodin.

Rekonstrukci věžních hodin provede akademický sochař Petr Skála. Město Jičín pana Skálu oslovilo na jaře 2021. Že si akademický sochař vyhradil čas již na rok 2022, to svědčí o prestiži města Jičína. Rada s ním schválila smlouvu o dílo a také výjimku ze směrnice o zadávání veřejných zakázek. V tomto oboru totiž prakticky neexistuje konkurence. Kostel sv. Ignáce z Loyoly tedy získá kompletně zrestaurované hodiny, a to do poloviny listopadu 2022. Celková cena díla je 517 625 Kč bez DPH (626 326,25 Kč s DPH).

Práce budou zahrnovat zrestaurování jednotlivých součástí a mechanismu, konkrétně věžního hodinového stroje, systému pohonu stroje závažími, ručkových strojů ciferníků, systému převodu točivého momentu k ručkovým strojům ciferníků, systému odbíjení a podstavce hodinového stroje. Věžní hodiny budou i modernizovány – budou přestaveny na bezobslužný provoz. Akademický sochař zhotoví elektrické natahovací zařízení a elektronické synchronizační zařízení, takže hodiny budou přijímat rádiový signál.

Kostel sv. Ignáce z Loyoly je ve vlastnictví Římskokatolické farnosti – arciděkanství Jičín. Je zapsán v Ústředním seznamu kulturních památek České republiky jako nemovitá kulturní památka. Avšak hodiny jsou v tomto seznamu zapsány jako movitá kulturní památka ve vlastnictví města Jičína a mají i jiné rejstříkové číslo. Nejde nicméně o nic neobvyklého. Hodiny na stavbách, a to i sakrálních, jsou tradičně záležitostí obcí a měst.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Ve městě začal odchyt přemnožených nutrií

20:27 Zlín: Ve městě začal odchyt přemnožených nutrií

Statutární město Zlín zahájilo ve spolupráci s externí firmou odchyt přemnožených nutrií. První odch…