Jičín: Rozšíření systému door to door se uskuteční na jaře 2021

27.11.2020 11:07

Rada schválila zadávací podmínky pro veřejnou zakázku Rozšíření separace odpadů ve městě Jičín. Za tímto názvem se skrývá výstavba nových podzemních kontejnerů a také pořízení nových nádob pro rozšíření systému odvozu odpadu door to door (od domu k domu).

Jičín: Rozšíření systému door to door se uskuteční na jaře 2021
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

V průběhu roku 2021 tak budou umístěny 4 podzemní kontejnery v Lindnerově ulici – na papír, na plast (a kovové obaly), na sklo a na tetrapak. Dodavatel i celkové náklady vzejdou z veřejné zakázky, předběžné odhady ale počítají s cenou 900 tisíc Kč bez DPH.

Během jara 2021 se systém door to door dočká výrazného rozšíření. Zakoupeno bude 1000 nádob na plast, 1000 nádob na papír, v obou případech o objemu 120 litrů. Dále bude pořízeno 50 nádob na plast a 50 nádob na papír o objemu 240 litrů. Také bude zakoupeno 600 nádob na bioodpad o objemu 240 litrů a 5 zvonových kontejnerů na sklo o objemu 2500 litrů. Odhadované náklady před vypsáním zakázky jsou 1 735 000 Kč.

Anketa

Jste pro otevření obchodů a restaurací?

59%
41%
hlasovalo: 21549 lidí

Pro rozšíření systému door to door byly vytipovány lokality Robousy, Popovice, Moravčice, Hubálov, Soudná a Čeřovka. Zatím však jde stále o předběžnou informaci – občané budou podrobně zpraveni o způsobu distribuce nádob i o tom, jak svoz odpadu vlastně probíhá.

Obecná myšlenka je taková, že svoz probíhá v určené dny přímo od domů a že v daných lokalitách při spuštění svozu od domů budou odstraněny kontejnery na papír a plast z kontejnerových hnízd na veřejných prostranstvích. Systém si již vyzkoušeli jičínští občané v lokalitách Allanovy Sady, Sedličky a Větrov. V dotazníku po roce fungování vyjádřili celkovou spokojenost, neboť všech 56 respondentů uvedlo, že by systém doporučili svým známým.

Tento odvoz odpadu se snadněji provádí ve čtvrtích rodinných domů, naopak na sídlištích je realizace komplikovaná, proto se zde s tímto systémem zatím nepočítá. Město Jičín však řeší možnosti, zda by i na sídlištích bylo možné zlepšit komfort třídění. Projekt rozšíření separace odpadu ve městě Jičín bude dotačně podpořen dotací z Operačního programu Životní prostředí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek hledá zubaře na vlastní pěst, za pohotovost nabízí dva miliony

22:09 Frýdek-Místek hledá zubaře na vlastní pěst, za pohotovost nabízí dva miliony

Frýdek-Místek zaplatí zubařům, kteří budou sloužit pohotovostní služby. Po měsících jednání se zřizo…