Jičín: Staré pneumatiky lze odevzdat zdarma v pneuservisech

19.02.2019 10:19

Zakoupíte-li pneumatiku, automaticky tím zaplatíte její recyklaci, a když se ojeté gumy zbavujete, nemusíte již nic platit. Tak funguje takzvaný kolektivní systém ELTMA.

Jičín: Staré pneumatiky lze odevzdat zdarma v pneuservisech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Ten uzavírá smlouvy s obchodníky prodávajícími pneumatiky na zpětný odběr, jehož náklady prodejce zohlední právě v ceně nového produktu. Protože ale město Jičín není prodejcem nových pneumatik, nemůže se systémem ELTMA uzavřít tuto smlouvu, tudíž nemá zajištěn zpětný odběr. Proto sběrný dvůr od 1. dubna zpoplatní odběr starých pneumatik, a to částkou 25 Kč za jednu.

ELTMA má v Jičíně smlouvu s pěti provozovnami, kde lze pneumatiky odevzdávat zdarma a které mají výslovnou povinnost je přijmout, a to i když u nich zákazník nic nezakoupí. Jedná se o BestDrive v ul. Hradecká, K+T pneu v ul. U Javůrkovy louky, Auto Srb Moravčice, FUN CARS s.r.o. nebo Inter Cars v ul. Textilní a podnik Michal Pokorný v ul. M. Koněva.

Jičínský sběrný dvůr doposud staré pneumatiky z osobních vozů přijímal bez poplatku. Zdaleka ne však zdarma. Takové tvrzení by bylo nepřesné, jelikož tím, že nemá smlouvu s ELTMA, a ani nemůže mít, musí nakládání se starými gumami financovat z vlastních prostředků, čili z rozpočtu města. Zpracování starých pneumatik ročně stojí 83 tisíc Kč, z toho 13 tisíc Kč lze odečíst, jelikož prodej druhotné suroviny je příjmem. Nicméně i tak to znamená, že město Jičín ročně za zpracování pneumatik platilo 70 tisíc Kč. Vzhledem k fungujícímu systému u prodejců pneumatik jde o zbytečný výdaj. 

„ELTMA sveze použité pneumatiky ke zpracovateli, který je rozdrtí na menší části. Ty se nadále používají například k výrobě dětských hřišť, sportovišť nebo tlumicích podložek. Pneumatiky mohou být využity i jako zdroj energie a najdeme je třeba také v cementu. Jsou tak vždy zcela recyklovány a nekončí na skládkách,“ uvedl místostarosta Ing. Jan Jiřička.

Už v roce 2016 kolektivní systém vysbíral přes 71 procent všech pneumatik, které jeho účastníci uvedli na trh. To odpovídá plné výbavě pro přibližně 1 300 000 osobních aut. Hovoříme o více než 36 tisících tun vysbíraných a zpracovaných pneumatik. Co se týká Jičína, na sběrném dvoře bylo v roce 2017 převzato 20,1 tuny osobních a 0,83 tuny nákladních pneumatik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…