Jičín: Stavbaři během léta nahradili žáky, školy zažily rozsáhlé rekonstrukce

18.08.2020 13:54

V letních měsících se na školách sice neučí, neznamená to však, že by v prostorách nepanoval čilý ruch. Nepřítomnost dětí a žáků dává prostor pro větší rekonstrukce, inovace a opravy. Nahlédněme, co se děje v jičínských školách o prázdninách.

Jičín: Stavbaři během léta nahradili žáky, školy zažily rozsáhlé rekonstrukce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Školní rok 2019/2020 byl podivný. Základní školy byly během jara zavřené, výuka probíhala distanční formou a teprve na samém sklonku roku se někteří žáci vrátili. Mateřské školy byly během nouzového stavu v plném provozu, avšak dětí bylo málo a i po rozvolnění opatření se zaměstnanci a žáci museli vyrovnat s restriktivními opatřeními proti šíření koronaviru.

„Tak jako každý rok pokračujeme v nutných investicích do škol, přičemž tento rok jsou investice ve školách spíše větší i díky úspěšnému čerpání dotací z mnoha různých programů. Chtěl bych také vyzvednout, že školství jako celek se posunulo v materiálním zabezpečení na důstojnou úroveň. Některé školy za posledních pár let prošly prakticky generální rekonstrukcí s pouze menším omezením provozu. Bohužel to ale neznamená, že před námi nejsou další velké investice ve školství,“ popisuje místostarosta Mgr. Petr Hamáček.

Na ZŠ Husova probíhá v současnosti největší „školní“ rekonstrukce – projekt Rekonstrukce půdních prostor nad přístavbou. Zde, v podkroví nad jídelnou, vzniknou nové učebny pro výuky přírodních věd, biologie a jazyků. Součástí akce je také modernizace stávajících učeben pro přírodní vědy a přestavba školního dvora i zahrady, na níž se umístí nové chodníčky. Dalo by se říci, že nyní se pracuje na všech frontách. To nejnáročnější se děje právě v podkroví nad jídelnou, kde práce potrvají až do srpna 2021, pilně se pracuje také ve stávajících učebnách chemie a fyziky, které dostanou nové vybavení, a stavební technika se činí také na školním dvoře, kde byly zrenovovány rozvody kanalizace.

Od 10. srpna probíhá odbourávání asfaltové plochy dvora, a z tohoto důvodu bude odtud vyjíždět těžká technika. Prosíme tedy řidiče, aby byli ve Fügnerově ulici obezřetní, zvláště při parkování. Tyto práce potrvají do října.

Všechny stavební práce na ZŠ Husova provádí firma RITUS s.r.o. Celkové náklady jsou přibližně 19 milionu Kč, přičemž do této ceny spadá i pořízení nábytku do nových učeben nad jídelnou. Samostatně byla vypsána zakázka na zakoupení moderních učebních pomůcek nejen pro fyziku a chemii, ale i do nových odborných učeben, které vzniknou v podkroví. Ty dodá firma Z+M Partner spol. s.r.o. přibližně za 1,1 milionu Kč. Nakupovat se bude i ICT vybavení. S financováním akce pomůže dotace z Integrovaného regionálního operačního programu ve výši 90 procent způsobilých nákladů.

ZŠ 17. listopadu získala nové vytápění. Staré, dožité kotle byly demontovány a nahradily je čtyři nové, kondenzační a efektivnější. Náležitě bude upraven i vytápěcí systém. Zakázku provádí firma VK INVESTING s.r.o., celková cena je přibližně 3,6 milionu Kč. Také zde městu Jičínu pomůže dotace. Z Operačního programu Životní prostředí byla potvrzena částka 1,7 milionu Kč. Vytápěcí systém dlouhodobě trápil provozovatele budovy a došlo i na několik nemilých havárií. Investice do kotelny byla proto nezbytná a díky průběžným úpravám se dům daří udržovat v provozu. Dojde i k nemalé úspoře nákladů na vytápění.

ZŠ Poděbradova zdokonalí výuku informačních technologií. Získala totiž nové počítače v hodnotě 400 tisíc Kč. Počítače pomohou i s výukou cizích jazyků. Během léta bude ještě upravena zeleň v bezprostřední blízkosti školy. Na 95 procent nákladů pokryje dotace z Integrovaného regionálního operačního programu získaná prostřednictvím MAS Otevřené zahrady Jičínska. Pro ZŠ Poděbradova byly také na jaře zakoupeny dva konvektomaty a kotel do školní jídelny v hodnotě 1,1 milionu Kč. A nad zdejší tělocvičnou probíhá oprava zatékající střechy, což bude stát cca 400 tisíc Kč.

ZŠ Železnická má novou multimediální učebnu. Stávající prostory byly kompletně zrekonstruovány, včetně podlahy a rozvodu elektřiny. Byl pořízen nový nábytek a výukové pomůcky. Z důvodu zajištění bezbariérovosti školy byl rovněž pořízen schodolez a provedena bezbariérová úprava sociálního zařízení u nové učebny. Ačkoliv se počítalo s tím, že se práce uskuteční o letních prázdninách, mimořádná vládní opatření umožnila dokončit učebnu již během jara. Dodavatelem prací byla firma AREA stavby s.r.o. Celkové náklady projektu byly více než 2 miliony Kč, přičemž 95 procent způsobilých nákladů pokryje dotace z IROP získaná taktéž prostřednictvím MAS Otevřené zahrady Jičínska.

Je třeba zmínit, že modernizace informačních technologií se průběžně provádí na všech školách, obzvláště v posledních dvou letech došlo k velkému rozvoji. Znalost jak informatiky, tak cizích jazyků je důležitou podmínkou pro jakékoliv zaměstnání.

ZŠ Železnická také opravuje podlahu chodby ve 3. patře.

V Mateřské škole J. Š. Kubína probíhá rekonstrukce kotelny, rozvodů plynu a tepelného systému. Stará plynová kotelna bude nahrazena. Budou vyměněna otopná tělesa a napojena nová vzduchotechnika školní kuchyně. V prvním podzemním podlaží, v prostorách provozního zázemí a ve spojovací chodbě budou vyměněny rozvody teplé a studené vody. To vše během července a srpna tak, aby malí návštěvníci na začátku školního roku mohli přijít do nového. Dodavatelem prací je firma BARNATHERM s.r.o. z Liberce a celkové náklady byly sečteny přibližně na 2,2 milionu Kč.

Mateřská škola Máj již čtvrtým rokem zažívá rekonstrukci sociálních zařízení. Všechny třídy budou mít již vlastní, nové toalety.

Specifická je situace na ZŠ Soudná, jejímž zřizovatelem není město, je však vlastníkem budovy. V létě proběhlo předláždění parkoviště. Náklady jsou přibližně 430 tisíc Kč. Tato investice je i nutná v souvislosti s připravovanou výstavbou infrastruktury v lokalitě bývalých kasáren, kdy stavební práce proběhnou i v blízkosti školní budovy.

Ale na školách se toho děje více. Práce a opravy se nevyhýbají žádné z nich. Není možné v tomto textu pokrýt všechny drobné úpravy a také pamatujme na to, že každá větší akce potřebuje projektovou přípravu. Město Jičín připravuje projektovou dokumentaci na rekonstrukci kuchyně na ZŠ Poděbradova, rekonstrukci vzduchotechniky na ZŠ Železnická a MŠ máj. Připravené projekty jsou na obnovu posledních toalet na ZŠ 17. listopadu a také na renovaci fasády na budově ZŠ Husova. Toto vše se chystá a realizace bude závislá na zajištění financování.

Na závěr se zmiňme o Polyfunkčním komunitním centru, tj. „bývalé VZP“ na autobusovém nádraží. Více než dva roky trvající rekonstrukce je u konce, stavba byla předána 15. července 2020 a nyní probíhá kolaudační řízení. Pokud vše půjde dle plánu, centrum se otevře v září. Se školstvím v Jičíně tato rekonstrukce úzce souvisí. Objekt bude totiž sídlem poradenských služeb, mimo jiných i Pedagogicko-psychologické poradny. V srpnu 2018 město Jičín uzavřelo smlouvu s vítězem veřejné soutěže, firmou Chládek a Tintěra Pardubice a.s., a od té doby probíhaly stavební práce. Rekonstrukce byla skutečně kompletní, z budovy zbyl pouze skelet a celkové náklady přesáhly 58 milionů Kč. Město Jičín bylo úspěšné hned s několika žádostmi o dotaci, a tak přestavbu „bývalé VZP“ podpoří Evropská unie a státní rozpočet, a to v celkové výši přibližně 35 milionů Kč. Dlouhá cesta za přestavbou staré budovy, která tak naplno využije svůj potenciál, je v cílové rovince. Konečně bude také budova využívána v souladu s kolaudačním rozhodnutím.

Dalo by se toho napsat ještě mnoho o jičínských školách. Jak bylo řečeno, žádná z nich nezahálí a připravuje se na návrat žáků a dětí. Textem nelze podchytit vše. Lze však vyslovit přání, aby zaměstnanci škol a žáci zažili klidnější školní rok, než byl ten uplynulý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…