Jičín: Studie na konverzi Bunkru je hotová, řeší se další rozpracování

06.05.2021 8:38

Rada projednala architektonickou studii na proměnu objektu Na Jihu čp. 553 (tzv. Bunkr). Město ji nechalo vypracovat v roce 2020, autorem je architekt Zdeněk Fránek se spolupracovníky.

Jičín: Studie na konverzi Bunkru je hotová, řeší se další rozpracování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Dne 9. září proběhlo setkání s veřejností přímo v Bunkru, kde zástupci architektonické kanceláře sbírali podněty. Studie se snaží dát stavbě a jejímu okolí smysl a náplň v souladu s potřebami obyvatel sídliště Nové Město Jih.

Studie navrhuje objekt zcela očistit od nepotřebných stěn a detailů a ponechat pouze nosnou skeletovou konstrukci a plášť typický pro panelové stavby. Nejvíce problematickou částí jsou podzemní část a původní bunkr civilní obrany, které tvoří rozsáhlé prostory, jež nejsou přirozeně osvětleny. Studie proto navrhuje několik variant. Jednou z nich je zde umístění prodejny potravin, která přirozené osvětlení nepožaduje, druhá varianta je o poznání velkorysejší – počítá s instalací zrcadlových (periskopových) světlíků. Tím by se zvýšila využitelnost podzemních prostor, kde by mohl být sál, tržnice nebo například restaurace, a tak by zde vznikl potenciál pro komunitní prostor. Ten byl jedním z hlavních požadavků zdejších obyvatel.

Přízemí stavby je ve studii zcela otevřeno prosklenými stěnami, a tak umožňuje v budoucnu využít místnosti například pro knihovnu, kavárnu, tržnici a podobně. Díky dvěma vstupům je možné navíc prostory oddělit a využívat jako dva samostatné, tedy například pro klub Exit. Studie pracuje i s okolním veřejným prostranstvím, které by mělo doznat výraznou parkovou úpravu. Stejně tak by měla být vegetací osazena střecha objektu.

Další fází projektu je dopracování architektonické studie. RM proto pověřila místostarostu Ing. Jana Jiřičku, aby o tom jednal s architektem Zdeňkem Fránkem. Poté bude studie sloužit jako podklad při výběrovém řízení na autora projektové dokumentace.

Co se týká nákladů za samotnou rekonstrukci, odhady nyní hovoří cca o 90 milionech Kč bez DPH, což je velmi vysoká částka. Je třeba brát v potaz objem celé několikapatrové stavby. Díky studii se záměr posunul kupředu, avšak samotný termín rekonstrukce je stále věcí budoucnosti. Nejprve je třeba dopracovat studii a poté bude možné zabývat se vypsáním veřejné zakázky na zpracovatele projektové dokumentace. Kromě projektových záležitostí a poté nutnosti získat potřebná povolení musí město vyřešit také otázku financování a potom rovněž skutečnost, že Bunkr je i dnes prvkem ochrany obyvatelstva.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc vydává svou první bankovku, slavit bude i koncertem a přehlídkou kinematografie

10:23 Olomouc vydává svou první bankovku, slavit bude i koncertem a přehlídkou kinematografie

Hudbou, filmy, workshopy a diskusemi, ale také úplně prvním vydáním sběratelské eurobankovky oslaví …