Jičín: Tisíc kilometrů pro charitu. Běžci navštíví Valdštejnovo náměstí, přidat se může každý

16.08.2018 15:17

Město Jičín leží na trase letošního Mírového charitativního běhu. Přesně 1000 kilometrů dlouhá cesta začíná v Poznani a končí ve Štrasburku. Cílem je však něco jiného, než proběhnout cílovou páskou. Akce má pomoci dětem, kterým štěstí přálo méně, než by mělo.

Jičín: Tisíc kilometrů pro charitu. Běžci navštíví Valdštejnovo náměstí, přidat se může každý
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Jičín se do iniciativy s chutí zapojuje. Až dne 4. září běžci dorazí do Valdštejnské lodžie, kdokoliv z Jičína se k nim může připojit a vyrazit s nimi lipovou alejí na Valdštejnovo náměstí, kde bude připraveno oficiální přivítání.

Mírový charitativní běh zahájil svou tradici v roce 2013 a je pořádán každoročně. Za pět let běžci překonali více než 3000 kilometrů v šesti zemích – jde o Polsko, Německo, Litvu, Lotyšsko, Japonsko a USA. Letošní trasou bude Poznaň – Wroclaw – Praha – Norimberk – Štrasburk. Běžci vyrazí dne 1. září a sídla Evropského parlamentu dosáhnou dne 13. září okolo 16 hodin. Letošní ročník chce také vzpomenout na 100. výročí konce první světové války a vyzdvihnout myšlenku mírové, spolupracující Evropy.

Dne 4. září běžci vyrazí z polské Kamenné hory. Ke stálé čtveřici účastníků se zde mají připojit 4 maratonci, tudíž do Jičína doběhne celkem 8 běžců. Ve Valdštejnské lodžii, kde bude doprovodný program, se k nim připojí zástupci města, a kdokoliv další je vítán. Všichni společně překonají lipovou alej, budou pokračovat Havlíčkovou ulicí, proběhnou Žižkovo náměstí a Valdickou bránu a běžecký den zakončí na Valdštejnově náměstí. Následující den osmice vyrazí z Jičína směrem na Prahu.

Iniciativa, která vzešla z Polska a Německa, má zcela neziskový charakter. Peníze půjdou na pomoc malé Matyldě Klimowicz, která se narodila s postižením chodidla. Z výtěžku bude financována operace, aby holčička nemusela podstoupit amputaci. Další část výtěžku půjde do Arsalu v blízkovýchodním Libanonu, kde je tábor pro syrské uprchlíky. Peníze pomohou zdejším dětem ve vzdělávání.

Jak lze pomoci?

Je stanoveno kilometrovné. Každý zúčastněný, jenž se v lodžii připojí, může uhradit 1 euro (nebo cca 26 Kč) za každý kilometr, který chce uběhnout. Kdo chce tedy běžet z Valdštejnské lodžie na Valdštejnovo náměstí, může přispět přibližně částkou 80 Kč.

„Samozřejmě vše záleží na čisté dobrovolnosti. Nikdo se nebude zlobit například na mladší účastníky, kteří chtějí pomoci a společně se na kilometrovné složí, a zájemci mohou běžet, aniž by přispěli. Jakákoliv pomoc se počítá,“ rozvádí Mgr. Alena Stillerová z odboru kultury a cestovního ruchu. „Co se při běhu vybere, to jde kompletně na charitativní účely. Všechny náklady s během spojené si účastníci hradí sami, proto vítají jakoukoliv podporu od obcí a měst, která na trase navštíví,“ vysvětluje. Zapojit se mohou i firmy, pro které je kilometrovné stanoveno na 100 eur za 1 km.

Druhým způsobem, jak pomoci, je koupě trička. Každý si může odnést suvenýr. Jejich cena bude stanovena na 10 euro, avšak částku půjde uhradit v korunách; budou tedy přibližně za 260 Kč. Celkem 75 procent výtěžku z prodeje triček půjde na dobročinné účely. Město Jičín se chystá zakoupit 10 triček a podpořit akci i tím, že pro běžce zajistí ubytování.

Pomoci lze také přímo příspěvkem na účet organizátorů akce. Číslo účtu bude při akci zveřejněno.

„Město Jičín také pomůže se stanovením trasy. Zástupci úřadu a samosprávy uvedli, že mají zájem se přímo zúčastnit běhu. Počítáme s tím, že na trase v lipové aleji budou stanoviště pro ty, kteří nechtějí absolvovat celou cestu z lodžie na Valdštejnovo náměstí. Chtěl bych požádat občany, aby se do této významné charitativní akce zapojili,“ zve starosta města JUDr. Jan Malý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…