Jičín: Topení ve Valdštejnském zámku potřebuje po havárii vyvážit

27.01.2022 11:07 | Tisková zpráva

Rada schválila odpuštění části nájemného Regionálnímu muzeu a galerii v Jičíně, a to za měsíce listopad a prosinec 2021. Odpuštěná částka je ve výši 80 tisíc korun. Muzeum a galerie sídlí ve Valdštejnském zámku, kde v listopadu došlo k rozsáhlé havárii páteřního rozvodu topení.

Jičín: Topení ve Valdštejnském zámku potřebuje po havárii vyvážit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Rada také schválila cenovou nabídku společnosti TZB Kladno s.r.o. na vyvážení a regulaci systému ústředního topení v zámku ve výši 1 932 590 Kč včetně DPH. I když závada na páteřním rozvodu byla z velké části odstraněna dne 13. prosince 2021 a vytápění funguje, obsluze kotelny se nedaří vyvážit topnou soustavu.

Ředitel regionálního muzea PhDr. Michal Babík poskytl plnou součinnost, ale tlakově zregulovat jednotlivé radiátory se technikům nezdařilo. Stáří systému v historickém objektu si vybírá svou daň. K problému byl proto přizván projektant. V soustavě chybí regulační prvky a stav poškodily i úpravy systému ve 20. století, což hydraulicky ovlivňovalo topná zařízení.

Město Jičín pracuje na zlepšení stavu této historické budovy. V nedávné minulosti byla dokončena velmi náročná první etapa rekonstrukce prostor zámku, která se mimo jiné týkala místností informačního centra. Vyměnila a zrenovovala se také okna. Město má zpracovaný projekt na celkovou rekonstrukci objektu, kterou chce postupně realizovat. Součástí je projekt na kompletní rekonstrukci topné soustavy, z čehož je již dokončena část v severozápadním traktu.

Nicméně celá realizace je závislá právě na stavebních úpravách prostor. To je rozpočtově velmi nákladné, tudíž rekonstrukce je plánována po etapách. Topení je však nutné řešit bez prodlení. Nejvhodnějším řešením je proto provést nezbytné úpravy na stávajícím systému tak, aby se zajistila jeho řádná funkčnost do doby, než dojde k rekonstrukci prostor a rozvodů.

Město Jičín se proto obrátilo na společnost TZB Kladno s.r.o., která se zabývá projektováním a realizací topných soustav a se kterou jsou dobré zkušenosti. Vzhledem k havarijní podstatě problému Rada města také schválila výjimku ze směrnice o zadávání veřejných zakázek. Topení bude opraveno ještě během aktuální topné sezóny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

7:17 Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

Po měsících příprav, do kterých se zapojila i veřejnost, vypíše město architektonicko-výtvarnou sout…