Jičín: Výkresy dětí na radnici připomenou Týden pěstounství

04.09.2019 12:26

Žáci druhých tříd ze Základní školy Železnická namalovali výkresy na zadání „Jak si představujete rodinu?“. Jejich výtvory si v září prohlédnete ve vestibulu MěÚ Jičín na Žižkově náměstí.

Jičín: Výkresy dětí na radnici připomenou Týden pěstounství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Naše město si tak připomene Týden pěstounství, celostátní iniciativu, která si klade za cíl poděkovat pěstounům, díky nimž děti nemusí přejít do ústavní výchovy. Zároveň má pěstounství propagovat a říct všem zájemcům, že o pěstouny je zájem a že jde o prestižní roli. Kdykoliv vám poskytneme informace a odpovědi, stačí zkontaktovat Odbor sociálních věcí a zdravotnictví MěÚ Jičín. Viz níže telefonní čísla a e-mailové adresy.

Samotný Týden pěstounství letos připadá v Královéhradeckém kraji na období od 8. do 13. září. Zatímco vloni Městský úřad Jičín uspořádal výstavu Jsem pěstoun v Biografu Český ráj a pozval pěstouny k poděkování a osobnímu posezení s vedením města, letos padla volba na expozici dětských výkresů. Žáci ze Základní školy Železnická v červnu dostali úkol nakreslit jejich představu o rodině. Přijďte se podívat na Žižkovo náměstí, jaké nápady z mladých hlav vzešly.

Co je to rodina? Když čelíme takové otázce, většina z nás si zřejmě vybaví rodinu jako vystřiženou z televizních reklam. Ve skutečnosti má však rodina mnoho podob. Ať má podobu jakoukoliv, kterákoliv může být úspěšná ve výchově dětí a v životě jejích členů. Každá řeší malé i větší strasti. O těch malých vypráví trojice reklamních spotů, které budou v září vysílány v Biografu Český ráj a ve kterých vystupují známí herci – David Švehlík, Saša Rašilov a Ondřej Vetchý. Netřeba zdůrazňovat, že rodina je v nich trochu jiná, než jakou vídáme v tradičních reklamách. Věříme, že spoty přinesou úsměv i zamyšlení. Podívat se na ně kdykoliv můžete na webu ZDE.

Pěstounská péče má několik podob. V nedávné historii byl zlomový rok 2012, kdy právně vznikla tzv. pěstounská péče na přechodnou dobu (PPD). Oproti běžné pěstounské péči je stanovena maximálně na jeden rok. Přinesla zásadní změnu. „Od doby, co funguje PPD, nešlo žádné malé dítě do ústavního zařízení. Od roku 2012 se do těchto zařízení dostanou pouze děti starší, které v řadě případů ani nechtějí jít do pěstounské rodiny nebo děti těžce zdravotně postižené, které ve většině případů jsou odkázány na stálou pomoc v zařízeních, tedy takovou pomoc, kterou rodiny nejsou schopny vlastními silami zajistit. Dále to jsou děti tzv. kurátorské, tedy děti s vážnými poruchami chování a trestnou činností. Ti o umístění do PPD mnohdy nestojí a ve většině případů mají i rodiče, kteří mají zájem jejich situaci řešit,“ vysvětluje Ivana Jandová z odboru sociálních věcí a zdravotnictví MěÚ Jičín.

Na Jičínsku zatím žádaly výhradně ženy

V současné době je v pěstounské péči v působnosti ORP Jičín 64 dětí, z toho ve zprostředkované péči jich je 22, v péči prarodičů 32 a u jiných příbuzných 10. Co se týká výše zmíněné PPD, v Jičíně v současné době není žádné dítě svěřené do PPD, protože všech pět dětí, které byly v PPD loni touto dobou se dostalo do dlouhodobé pěstounské péče. Bohužel jedna pěstounská péče u 15leté dívky byla ukončena předáním nezletilé do výchovného zařízení. V nedávném období městský úřad předal do přechodné pěstounské péče dvě malé děti, které nebyly trvale hlášeny v obvodu působnosti Jičína, ale v době rozhodování se zde nacházely. „Jičínské“ přechodné pěstounky proto pečují o děti z jiných ORP.

Od roku 2012 požádalo MěÚ Jičín 14 potenciálních pěstounů o zařazení do PPD, avšak pouze pět uspělo. Jičín má však nyní čtyři „přechodné“ pěstounky, jelikož dvě pěstounky se rozhodly vykonávat dlouhodobou pěstounskou péči, a naopak jedna pěstounka se přistěhovala z jiného ORP. Žádost o zařazení do osob v evidenci, což jsou osoby, které vykonávají přechodnou pěstounskou péči, mohou podat manželské páry. Je zajímavé, že na Jičínsku zatím žádaly výhradně ženy.

Chcete-li se zeptat na cokoliv týkající se pěstounské péče, referentky Oddělení sociálně právní ochrany dětí MěÚ Jičín vám vše rády vysvětlí:
Ivana Jandová, tel.: 493 545 257, e-mail ZDE
Mgr. Iva Benešová, tel.: 493 545 258, e-mail ZDE
Bc. Zuzana Flégrová, tel.: 493 545 248, e-mail ZDE
Mgr. Eliška Helikarová, tel.: 493 545 235, e-mail ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.