Jičín: Výstava mašinek již podvacáté

15.11.2018 18:23

Dvacátá výstava železničních modelů si žádá oslavný tón. Spolek železničních modelářů Jičín si jubileum připomene v klubovně v Lindnerově ulici, Obřadní síni a navíc ještě v zámecké galerii, čímž mimořádně zdvojnásobil plochu expozice.

Jičín: Výstava mašinek již podvacáté
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Všichni jsou veřejně zváni na prohlídku vlakových modelů, kolejišť a krajinek. Slavnostní vernisáž se uskutečnila dnes v 8 hodin právě v zámecké galerii, expozice spojená s prodejem a workshopem bude přístupná ještě v pátek a sobotu 16. a 17. listopadu od 9 do 17 hodin a v neděli 18. listopadu od 9 do 16 hodin.

Zájemce, ať už má dětství prožité, či jej právě prožívá, by měl navštívit jak klubovnu, tak Valdštejnský zámek. V klubovně na něj totiž čeká dvanáctimetrový model krajiny s mnoha kolejemi, drážními budovami, městečky, zvířaty i lidmi a mnohým dalším. Spolek modelářů toto své mistrovské dílo průběžně zdokonaluje. Jednou z novinek je třeba zahradnická kolonie inspirovaná tou skutečnou nedaleko Knížete. V zámku na Vás čekají další vystavovatelé, z nichž někteří přijeli zdaleka.

„Máme tu spřátelené vystavovatele, modeláře z Peček, Trutnova a Plzně. Raritou je určitě originální model části trati Polubný – Kořenov, protože je tu k vidění železniční stanice vycházející z reálu. Dále je tu zajímavé modelové kolejiště velikosti TT, které má zhruba 20 metrů v délce kolejí,“ popisuje David Suchý ze Spolku železničních modelářů Jičín. „V sobotu a neděli tu bude probíhat workshop. Děti si zakoupí domeček a společně s panem Petrem Štikarem, který je majitelem firmy Wepe, výrobcem modelových domků, budou sestavovat,“ zve nadšený modelář.

Historie železničních modelářů v Jičíně se začala psát v roce 1963. Po dřevních začátcích v „pionýrském domě“ se přestěhoval do budovy nákladového nádraží a začlenil se do Svazarmu. Ten se po sametové revoluci rozpadá a spolek začíná jednat na vlastní pěst. Znovu hledá působiště. Po několika krátkodobých štacích, například v hospodě U Němců nebo v městské knihovně, se usídlil na Valdštejnově náměstí v K-Klubu. Spolek i K-Klub samotný ale nabíral na popularitě a prostoru bylo náhle málo, takže přišlo další stěhování, tentokrát do sklepa dnešní ZŠ 17. listopadu. Zde modeláři strávili rok a půl. Základní škola však začala potřebovat prostory pro školku, a proto museli znovu hledat klubovnu. Snad již naposledy.

Každopádně na přelomu let 2002 a 2003 se usídlili v Lindnerově ulici. Krátce nato začali pracovat na svém opus magnum, kterým se nyní všichni můžeme přijít pokochat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

13:05 Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

Plast je celosvětově nejvíce využívaný obalový materiál, stejně tak tvoří největší podíl tříděného o…