Jičín: Zimní údržbu města posílí nový malotraktor

25.10.2017 15:16

Rada města Jičína schválila plán údržby na zimu 2018/2019, sestavený Technickými službami města Jičína. Novinkou je zakoupení nového víceúčelového malotraktoru, který začne sloužit zhruba na přelomu ledna a února 2018 a díky kterému se do plánu pravidelné údržby dostane dalších 15,5 km jičínských chodníků a komunikací.

Jičín: Zimní údržbu města posílí nový malotraktor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Posílení vozového parku je reakcí města a technických služeb na loňskou, sněhově velmi vydatnou zimní sezónu.

Na koupi zařízení ještě neproběhlo výběrové řízení. Právě proto se stroj do údržby zapojí až během zimního období. Dosud není známa jeho cena, náklady jsou však odhadovány na 1,85 milionu korun. Je třeba dodat, že malotraktor budou technické služby využívat po celý rok, neboť v teplejších měsících poslouží pro sečení trávy.

Plán zimní údržby, jenž je vydáván každý rok a mimo jiné se zabývá řešením kalamitních situací, pro čerstvou posilu stanovuje zcela novou trasu údržby. Nový traktor si na sněhové závěje posvítí například v ulicích pod Čeřovkou, v Alanových sadech, na Větrově, v ulici K. Vika na Novém Městě nebo třeba v ulici Seifertova na Holínském Předměstí.

Zaměstnanci Technických služeb města Jičína na základě plánu údržby ošetřují na 75 km chodníků a 70 km pozemních komunikací v Jičíně. Čísla jsou zkreslená, protože velká jičínská náměstí – a také kupříkladu široká Husova ulice – jsou odhrnovány plošně a vyžadují více průjezdů techniky. Při běžné situaci je nasazeno 10 řidičů a 10 až 15 zaměstnanců pro ruční odhrnování, avšak při kalamitách je tento počet navýšen třeba i na trojnásobek. Vozový park pro zimní údržbu místních komunikací sestává ze dvou specializovaných sypačů s radlicemi a čtyř kolových traktorů pro prohrnování. Pro údržbu chodníků má nyní pět specializovaných traktorů, a jak bylo zmíněno, během zimy přibude šestý. Dispečerů zimní údržby bude pět a pozici hlavního dispečera zastane Josef Dvořák. Plán zimní údržby určuje také rozmístění beden s posypovým materiálem. V Jičíně, Popovicích a Robousích jich bude rozdistribuováno celkem 55.

„Nemůžeme vědět, jaká zima přijde. Zda bude vydatná jako loni, nebo mírnější jako předloni. Technické služby města Jičína se postarají, aby chodníky a komunikace byly v co nejlepším stavu. Samozřejmě zima je zima, a pokud přijde kalamita, není v našich silách okamžitě zajistit perfektní stav. Ale Jičín je na zimu připraven,“ uvedl místostarosta Ing. Jan Jiřička.

Rozdíl mezi předloňskou a loňskou zimou dobře ukazuje údaj o vypotřebovaném posypovém materiálu. Zatímco sezóna 2015/2016 si ho vyžádala 109 tun a náklady byly 1 179 693 Kč, při sezóně 2016/2017 se vypotřebovalo 157 tun posypové směsi a náklady se zvedly zhruba o třetinu na 1 829 147 Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…