Jičín bude mít i v příštím volebním období 21 členů zastupitelstva

13.05.2018 15:58

Letos na podzim se uskuteční komunální volby. Končící zastupitelé mají povinnost stanovit počet členů zastupitelstva pro nadcházející volební období. Hovoříme tedy o letech 2018 až 2022. Při veřejném zasedání dne 2. května byl schválen počet 21 zastupitelů, tedy stejně jako doposud. Protinávrh o navýšení počtu na 27 nenašel dostatečnou podporu.

Jičín bude mít i v příštím volebním období 21 členů zastupitelstva
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Ponechání jednadvaceti zastupitelů navrhovala i Rada města. Tento počet zastupitelů má Jičín už dlouhodobě a navýšení by znamenalo jisté náklady navíc, protože zastupitelé jsou finančně odměňováni. Podporovatelé neúspěšného protinávrhu na navýšení počtu nicméně uváděli argumenty, že jednadvacet představitelů občanů je vzhledem k velikosti Jičína málo, že by se mělo přihlédnout k vysokému počtu politických subjektů, které se na podzim budou ucházet o přízeň, a že má větší tendenci vést k těsným koalicím a hlasováním.

Od počtu zastupitelů se také odvíjí maximální velikost Rady města. Ta může mít až třetinový počet křesel oproti počtu zastupitelů. Při jednadvaceti zastupitelích tak může být až 7 radních, což je také množství, které je v Jičíně dlouhodobě zavedené. Při 27 zastupitelích by radních mohlo být až 9. Rada města se schází pravidelně každé dva týdny ve středu a přijímá usnesení týkající se města - fakticky jde o ekvivalent vlády v měřítku města, zatímco zastupitelstvo je ekvivalentem parlamentu. Zasedání zastupitelstva jsou na rozdíl od jednání rady veřejná, tedy přístupná veřejnosti, a konají zhruba každých 6 týdnů obvykle v Porotním sále Valdštejnského zámku.

Podzimní komunální volby dosud nemají stanoven přesný termín. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Demolice hlavní budovy Carimexu

13:05 Plzeň: Demolice hlavní budovy Carimexu

V úterý 7. května odstartovaly bourací práce na hlavní budově Carimexu známého také jako Skleněné pe…