Jičín má Lavičku Václava Havla, symbol dialogu a porozumění

11.12.2021 11:47 | Tisková zpráva

Světově 44. Lavička Václava Havla byla umístěna v Jičíně, nachází se v dolním parteru Zámeckého parku. Slavnostně byla odhalena v pátek 10. 12. 2021 za účasti senátora Ing. Tomáše Czernina, starosty města JUDr. Jana Malého, místostarosty Mgr. Petra Hamáčka, člena Rady města Jičína PhDr. Josefa Novotného a dalších zástupců města a veřejnosti.

Jičín má Lavičku Václava Havla, symbol dialogu a porozumění
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Právě Josef Novotný přišel s myšlenkou, že Jičín by si 85. výročí narození Václava Havla a 10. výročí jeho odchodu mohl připomenout právě prostřednictvím lavičky, anglicky zvané Václav Havel’s Place.

Opatřením proti vandalismu je již před několika lety instalovaný kamerový systém, který snímá prostor parku. Autorem lavičky je prof. Ing. arch. Bořek Šípek, výrobcem pak pan Petr Mader. Za umístění lavičky patří dík také pracovníkům Technických služeb města Jičína. Slavnostní odhalení doprovodili hudbou pedagogové ze Základní školy J. B. Foerstera a na bezpečný průběh dohlížela Městská policie Jičín. „Myslím si, že v osobě Václava Havla jsme měli osobu, která skutečně vytvořila podmínky pro to, že naše republika se stala známou prakticky po celém světě.

Myslím si, že lavička, kterou nyní chceme zpřístupnit, je tím symbolem, aby občané a návštěvníci našeho města si vzpomněli na nejvýznamnější postavu politických dějin po listopadu 1989,“ uvedl starosta města Jan Malý.

Poté slovo převzal radní Josef Novotný. „Chtěl jsem promluvit také o tom, že jedno z hlavních hesel Občanského fóra v prvních svobodných volbách v červnu 1990 bylo Zpátky do Evropy. Musíme přiznat, že nikdo neudělal právě pro naplnění tohoto hesla tolik jako právě Václav Havel. Zmiňme jeho návštěvy, které doslova proudily do Prahy právě proto, že prezidentem byl právě Václava Havel. Ať to byli tři američtí prezidenti, Clinton a oba Bushové, nebo z druhé prezident Ruské federace Boris Jelcin. Byli tu představitelé světových církví, třeba jeho pozdější dobrý přítel Dalajláma nebo Jan Pavel II. Byl tu nejpopulárnější monarcha na světě, královna Alžběta II. Ale jak jsem také řekl, byla spousta pozvání a Havel vůbec nestíhal do všech těch zemí jezdit. A tak se mu podařilo svou činností a svým věhlasem nezpochybnitelné morální autority zapsat Česko do povědomí mnoha a mnoha lidí po celém světě, a to i těch lidí, kteří o tom, že existuje nějaká malá země uprostřed Evropy, vůbec nevěděli,“ řekl v proslovu radní, který jako poslanec Federálního shromáždění volil Václava Havla poprvé prezidentem a který byl před listopadem 1989 představitelem disentu.

Anketa

Musíte v posledních týdnech šetřit na jídle?

65%
11%
hlasovalo: 39583 lidí

„Tím druhým důvodem je, a promiňte mi to,“ pokračoval Josef Novotný, „současná politická situace. Totiž, ty nůžky rozdílu mezi politickou kulturou, kterou prosazoval Václav Havel, a politickým stylem dnešních dnů. Tak tyto nůžky se neustále rozevírají. A navíc, i společnost je rozdělená. Václav Havel už sám pozoroval zhoršení atmosféry. Všichni jistě známe jeho termín z konce 90. let: Blbá nálada. Ale ta blbá nálada tehdy nebyla nic proti tomu, co prožíváme dnes. Někteří politikové tuto rozdělenost národa ještě podporují tím, že navzájem se osočujíce jako by ten příkop schválně prohlubovali.“

„A právě proto je dobře, že dnes odhalujeme Lavičku Václava Havla. Její tvůrce Bořek Šípek, též přítel Václava Havla, ji pojal jako symbol. Symbol jedné ze základních zásad demokracie, a tou je dialog. Lavička vybízí: Pojďte, sedněme si a pobavme se. Dobře, shodneme se. Dobře, neshodneme se, ale pojďme o tom mluvit. Pojďme si své názory vyjasnit. Dobře, hádáme se, ale hádejme se konstruktivně a s respektem jeden k druhému,“ uzavřel Josef Novotný.

Senátor Parlamentu ČR Tomáš Czernin varoval, že se vytratilo Havlovo pojetí politiky. „Za celou polistopadovou dobu bylo už zřejmě o něm všechno řečeno, dokonce mnohokrát, ale možná právě proto se základní poselství vytrácí. Jsem politik, ale vím, že Václav Havel vlastně politikem nebyl. Jeho nepolitická politika, důraz na občanskou společnost a odpovědnost, dráždí politickou nomenklaturu už od sametové revoluce až dodnes. Ale Václav Havel nemohl jinak. Nebyl politik, on žil politikou a doufal, že lidé budou žít stejně jako on. To je ideál demokracie, ke kterému bychom se měli upínat,“ řekl Tomáš Czernin.

Návrh Josefa Novotného počátkem roku 2021 schválilo Zastupitelstvo města Jičína napříč politickým spektrem. Následoval náročný úkol, a to vybrat lokalitu. Věc byla v diskutována i ve městských komisích – v kulturní a pro cestovní ruch. Zdánlivě protichůdným požadavkem bylo, aby místo bylo frekventované, ale ne příliš rušné. Další požadavky byly technické, zda například místo nekoliduje s infrastrukturou a sítěmi či zda je místo v majetku města. Zbyla tři místa a město Jičín vypsalo veřejnou anketu, aby finální slovo o umístění měli občané.

Pořízení Lavičky Václava Havla financovalo město Jičín ze svého rozpočtu. Protože někteří občané chtěli přispět, byl otevřen transparentní účet a připraven tiskopis darovací smlouvy. Účet je stále v provozu, podrobnosti najdete například na webových stránkách ZDE nebo na Facebooku Jičín – moje město. Náklady za pořízení lavičky jsou 311 212 korun vč. DPH, další náklady poté vyžadovala úprava lokality.

První Lavička Václava Havla byla umístěna v roce 2013 ve Washingtonu, druhá ve stejném roce v Dublinu. Třetí byla roku 2014 v Barceloně a teprve čtvrtá v tom samém roce v Praze. Síť Laviček sahá skutečně do celého světa, najdeme ji například v Oxfordu, Hirošimě, Athénách, Limě, Portlandu či v Tel Avivu. Z menších českých měst jsou to třeba Kroměříž, Krásná Lípa, Tišnov nebo Šumperk. Ta v Jičíně má pomyslné číslo 44.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Zvýšená daň z nemovitosti průmyslových zón pomůže městské infrastruktuře

7:04 Pardubice: Zvýšená daň z nemovitosti průmyslových zón pomůže městské infrastruktuře

Radní města Pardubic schválili návrh obecného opatření, které v souladu se zákonem stanovuje a zvyšu…