Jičín opět útočí na celostátní titul Historické město, již podeváté vyhrál krajské kolo

18.01.2017 19:05

Ministerstvo kultury vyhlašuje každoročně soutěž o Cenu za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón. Tohoto programu se Jičín pravidelně účastní a získává tak finance na opravy historických objektů. V krajském kole soutěže letos soupeřil s Hradcem Králové a odborná komise jej již podeváté vyhodnotila jako nejlepší město kraje. Za opravy památek dostane jako odměnu 100 000 Kč a postupuje do kola celostátního, kde bude již potřetí usilovat o titul Historické město. Loni i předloni zůstal na společném druhém až třetím místě.

Jičín opět útočí na celostátní titul Historické město, již podeváté vyhrál krajské kolo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

V krajském kole soutěže soupeřil Jičín již poněkolikáté s Hradcem Králové, který do boje přihlašuje jak městskou památkovou rezervaci, tak i městskou památkovou zónu. Odborná komise složená ze zástupců Národního památkového ústavu, Ministerstva pro místní rozvoj a Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska začátkem ledna 2017 místa objela, přihlášky bodově ohodnotila, a jako vítěze za Královéhradecký kraj vybrala právě jičínskou městkou památkovou rezervaci. „Věřím, že Jičín naváže na loňský a předloňský úspěch v celostátním kole, kdy opakovaně a zaslouženě obsadil krásné 2. – 3. místo. Jakkoliv má město ještě řadu úkolů před sebou, jsou výsledky jeho systematické práce na zkvalitňování prostředí historického jádra dlouhodobě na takové úrovni, že může právem pomýšlet na titul Historické město. Zaslouží si ho i za bohatou spolkovou činnost, kterou rovněž cílevědomě podporuje. A nadále platí naše přání, aby titul získalo konečně i město z Královéhradeckého kraje,“ uvedl Jiří Balský, ředitel Národního památkového ústavu, územního odborného pracoviště v Josefově.

Jičín se v soutěži pochlubil rekonstrukcemi památek za 12,1 milionu korun, což činí 12,1 % výdajů na investice. V roce 2016 pokračovaly práce ve Valdštejnské lodžii, a to opravou čestného dvora, kde mají za 3,1 mil. Kč vzniknout nová sociální zařízení. Zatím bylo proinvestováno 1,26 mil. Kč. Několik měsíců předtím byla vybudována pro Lodžii dosud chybějící kanalizační přípojka za 2,71 mil. Kč. Lektorská místnost získala za 250 000 Kč dřevěné patro. Pokračovala také rekonstrukce další části terasních zdí v Libosadu za celkem 8,32 mil. Kč. Na tuto akci město čerpalo dotaci právě z Programu regenerace ve výši 3,12 mil. Kč. Pokračovalo se také s rekonstrukcí věže kostela sv. Ignáce z Loyoly, kam putovalo více jak 1,1 mil. Kč a za 200 000 Kč byly na věži osazeny tři ciferníky. Natřena byla také střecha Valdické brány za 300 000 Kč a budova I. ZŠ v ulici 17. listopadu získala nově zrekonstruovaná sociální zařízení za 1,2 mil. Kč. Podpořeny byly při renovaci tři historické domy soukromých vlastníků na Valdštejnově náměstí. „Program regenerace Městské památkové rezervace je opravdu určen i soukromníkům a město Jičín každým rokem tuto podporu také poskytuje. Ani vloni tomu nebylo jinak. Výsledky této finanční spolupráce jsou dnes v památkové rezervaci zřetelně viditelné,“ přibližuje Marie Faruzelová z odboru kultury a cestovního ruchu, který má Program regenerace na starost. „Na opravy historických objektů se nám podařilo vloni získat výraznou dotační podporu ve výši téměř 3,5 milionu korun z Ministerstva kultury. Z Ministerstva pro místní rozvoj jsme pro památky získali dalších 1,26 mil. Kč a z Krajského úřadu 200 000 Kč. Z programu regenerace bychom rádi letos pokračovali v opravě schodů v letohrádku Lodžie, zahájili opravu oken na zámku a samozřejmě podpoříme v případě zájmu i opravy soukromých domů v centru města. Mimo to však zahájíme rekonstrukci zámku v prostoru MIC, svatebního salonu a prvního patra. Předpoklad letošní výše investice je 10 milionů,“ dodává místostarosta Mgr. Petr Hamáček.

Jedinou dosud nevyužívanou památkou je Jezuitská kolej

Jičín se do Programu regenerace zapojil již v roce 1995 a od té doby pravidelně soutěží o titul Historické město. V krajském kole již zvítězil v letech 2003, 2004, 2006, 2008, 2009, 2010, 2014 a 2015. V posledních dvou letech dokonce skončil v celostátní soutěži na druhém až třetím místě a pokaždé tak získal další finanční podporu - 100 000 Kč. Slavnostní vyhlášení letos proběhne tak jako vždy v dubnu u příležitosti Mezinárodního dne památek a historických sídel.

Letos tomu je právě 50 let, kdy byla v Jičíně vyhlášena Městská památková rezervace. Rozlohou má zhruba 12 ha a najdete v ní 74 nemovitých kulturních památek. V celkovém havarijním stavu se nenachází žádná kulturní památka a žádná není uvedena v seznamu Nejohroženějších nemovitých památek vedeném NPÚ. Jedinou dosud nevyužívanou památkou ve vlastnictví města je Jezuitská kolej. Ale i té již svítá naděje na uvedení do částečného provozu – o prostory v přízemí projevil zájem spolek Balbineum, který by zde chtěl nabízet pro veřejnost vzdělávací a kulturně-společenské akce. „Máme zatím zpracovaný stavebně-historický a restaurátorský průzkum koleje, nyní se provedlo její skutečné zaměření a projektují se úpravy přízemí. Cílem je postupně uvést tyto prostory do původního stavu, zmizet by tedy měly veškeré příčky a vestavby provedené za působení sovětské armády. Doufáme, že se městu takto podaří objekt pomalu uvést v život a zároveň dojde k záchraně této památky,“ vysvětluje Mgr. Martin Mezera, vedoucí Oddělení památkové péče Městského úřadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Písek: Na náplavce začaly vyrůstat první dvě sochy z písku

7:04 Písek: Na náplavce začaly vyrůstat první dvě sochy z písku

Sochaři začali ve středu pracovat na prvních dvou obřích pískových sochách. Ráno nákladní auto přive…