Jičín se bude ucházet o pořadatelství konference sdružení historických sídel

09.05.2018 9:18

Město Jičín je důležitým historickým sídlem a od loňského roku drží oficiální titul Historické město. To je samo dobrým předpokladem pro pořádání celostátní konference Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, jehož je Jičín členem.

Jičín se bude ucházet o pořadatelství konference sdružení historických sídel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Podá přihlášku, a pokud kandidatura dopadne podle představ, v březnu příštího roku do Jičína zamíří zástupci z několika desítek měst z celé České republiky, kteří zde stráví několik dní a dojmy z našeho města si poté odvezou domů. Záměr podpořila Rada města i většina členů Zastupitelstva města, podání přihlášky je proto jisté.

Aniž bychom předcházeli událostem, lze říct, že Jičín má výborné předpoklady pro pořádání konference a podle všeho slušnou šanci uspět. Je nejenom Historickým městem 2016, ale zároveň má dostatečnou ubytovací kapacitu pro několik desítek účastníků. Každá delegace si ubytování sice platí sama, ale pořadatelské město má ukázat, že je kapacitně schopno pojmout vysoký počet hostů, a má dodat doporučení na ubytování. Vzhledem k tomu, že konference by se uskutečnila v březnu, tudíž ještě před zahájením letní sezóny, v jičínských zařízeních bude dostatek míst. 

Jičín ve sdružení reprezentuje místostarosta Mgr. Petr Hamáček, který bude i garantem konference. Uchazeč musí v přihlášce uvést i koncepci konference a tematické zaměření, což by v jičínském případě mělo být „Vztah k místu a způsob zprostředkování veřejnosti“ se zvláštním důrazem na realizované projekty ve školách.

„V jičínských školách proběhlo několik velmi úspěšných výchovných projektů a jejich obsah se jeví jako vhodné a originální téma pro program, nicméně se chystáme zapojit i další odborníky, abychom téma pojali z větší šířky,“ uvedl místostarosta Mgr. Petr Hamáček. „Pořádání konference je velmi prestižní záležitost. Přicestují lidé skutečně ze všech koutů republiky, aby si prošli Jičín, navštívili jeho památky a okusili, jak se v něm žije. Jde o skvělou akci pro podporu cestovního ruchu i pro jičínské podniky,“ doplnil.

Na financování konference se z poloviny podílí hostitelské město, z poloviny přímo sdružení historických sídel. To poskytuje maximálně 120 tisíc Kč, Jičín tedy dodá také právě tolik.

Letošní konference se uskutečnila v březnu v jihomoravských Valticích. Zamířili tam i hosté ze Slovenské republiky, kteří přednáškové pásmo obohatili tématy ze své domoviny. Kupříkladu jedna z přednášek ve slovenštině se týkala restaurování starých lodí na Dunaji, což je pro české země zajímavé, netradiční téma. Zajímavostí však bezesporu byla i přednáška o mohutné výstavbě za první republiky, kdy jako modelový příklad sloužil právě Jičín. Přednáška se totiž opírala o velmi zajímavou výstavu Regionálního muzea a galerie v Jičíně, jejímž tématem byly stavby Čeňka Musila. Smyslem konference, jakož i celého Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska je popularizace památek a osvěta o důležitosti jejich renovování a rekonstruování. Ostatně jde o naše kulturní dědictví po minulých generacích, tedy o kus našeho já.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…