Jičín získal dotaci na přestavbu „bývalé VZP“ na autobusovém nádraží

28.05.2018 13:04

Rada města schválila nabízenou výši dotace od Evropského fondu pro regionální rozvoj na přestavbu budovy v ulici 17. listopadu č. p. 861. Dům, stojící na autobusovém nádraží a často přezdívaný „bývalá VZP“, se změní v polyfunkční komunitní centrum.

Jičín získal dotaci na přestavbu „bývalé VZP“ na autobusovém nádraží
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Evropský fond uvolní dotaci ve výši 14 452 497,66 Kč, dalších 850 146,92 Kč dodá státní rozpočet. Mimoto má město přiznánu další dotaci na zateplení objektu od Státního fondu životního prostředí, a to ve výši 4 323 909,20 Kč. Celkové náklady na rekonstrukci jsou odhadnuty na 50,4 milionu Kč bez DPH.

Nabídnutá dotace z evropského fondu je přibližně o 2,5 milionu nižší, než město požadovalo. Žádost o dotaci do výzvy č. 74 z IROP sice uspěla, ale byla zařazena mezi takzvané náhradní projekty. Poskytovatel dotace je ochoten prostředky poskytnout, byť ne v takové výši. V dopise ze 17. května požádal o vyjádření, zda město s výší dotace souhlasí. RM rozhodla, že ano.

Přestavba by se měla uskutečnit v letech 2019 a 2020, tudíž náklady by měly být rozděleny do dvou ročních rozpočtů. ZM ji již schválilo, ačkoliv někteří zastupitelé namítli, že vzhledem k podzimním komunálním volbám není správné zavazovat příští vedení města náročným projektem. V případě odmítnutí by však město zároveň přišlo o dotaci.

Dům by se měl stát sídlem sociálních a poradenských služeb. Nastěhuje se do něj například Tyflocentrum, Občanské poradenské středisko, Pedagogicko-psychologická poradna nebo Péče o duševní zdraví. V objektu bude i nadále fungovat lékárna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Renáta Zajíčková byl položen dotaz

Ministerstvo pro vědu a výzkum

Můžete mě nějak přesvědčit, že toto ministerstvo není jen politickou trafikou? Protože ho stejně řídí lidi bez kompetence nebo vám snad přišla Langšádlová nebo teď Ženíšek kompetentní? A nezvládlo by agendu ministerstvo školství? Protože dřív to zvládalo. Jak to vysvětlíte?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Ve Špitálském lese je nová skluzavka i balanční lávka

10:28 Plzeň: Ve Špitálském lese je nová skluzavka i balanční lávka

Skluzavka a balanční lávka. To jsou dva nové herní prvky, které zpestří dětem procházku po Špitálské…