Jihlava: Buňky pro bezdomovce už jsou připravené

16.04.2020 15:56

Město Jihlava už je připraveno na variantu, že Krajská hygienická stanice nařídí karanténu pro lidi bez domova. V lokalitě zvané „Na Havaji" vyrostlo šest kontejnerových buněk, které by v případě potřeby nabídly ubytování v karanténě deseti až patnácti lidem.

Jihlava: Buňky pro bezdomovce už jsou připravené
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Na nové vybudovaném parkovišti P+R u ústředního hřbitova je provizorně nainstalovaných šest kontejnerových buněk, které jsou už připojeny i na inženýrské sítě. Jedna buňka je určena pro dámské a pánské toalety, druhá slouží jako umývárna s umyvadly a se sprchami a zbývající čtyři by mohly sloužit jako přechodná ubytovna pro lidi bez domova. Jedna z nich je určena v době nouzového stavu i pro ubytování lidí vykázaných z bytu kvůli domácímu násilí. Každý z kontejnerů je určen maximálně pro čtyři osoby. Lůžky a spacáky by ho vybavovalo až v případě potřeby Středisko křesťanské pomoci (SKP), které nedaleko odtud v zimě provozovalo noclehárnu pro bezdomovce. 

„Pokud by se kontejnery musely začít provozovat, sociální dohled nad ubytovanými osobami by obstaralo SKP a Městská policie Jihlava by oplocený areál musela hlídat. Raději bychom, kdyby je nebylo třeba použít, ale lepší je nic nepodcenit a být připravený.“ uvedl k opatření náměstek primátorky Jihlavy Martin Laštovička /KDU-ČSL/.

Všechny obce s rozšířenou působností mají povinnost zajistit ubytování lidem bez domova, kterým bude nařízena karanténa. Každá obec to řeší jiným způsobem. Někde si pronajmou ubytovnu nebo uzavřený hotel, jinde počítají s využitím rekreačního střediska s chatkami. Město Jihlava se vydalo cestou kontejnerů a zvolilo lokalitu zvanou „Na Havaji“ také kvůli dostupnosti inženýrských sítí. Za instalaci a dvouměsíční pronájem kontejnerů zaplatilo město prozatím 120 tisíc korun. Další platby budou záviset na tom, jak dlouho budou muset být kontejnery v pohotovosti, případně v provozu.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Cheb: Karlovarská deklarace požaduje urychlenou elektrifikaci trati na Norimberk

19:06 Cheb: Karlovarská deklarace požaduje urychlenou elektrifikaci trati na Norimberk

Výsledkem česko-bavorsko-saského summitu o přeshraniční dopravě, který se za účasti českého ministra…