Jihlava: Činnost asistentů prevence kriminality pokračuje i letos

31.01.2022 17:39 | Tisková zpráva

Realizace projektu „Zavedení asistentů prevence kriminality“ na podporu činnosti asistentů prevence kriminality (APK) v Jihlavě je plánována do konce června 2022. V rámci Operačního programu Zaměstnanost byla statutárnímu městu Jihlava poskytnuta podpora ve výši 3,797 mil. Kč na činnost čtyř asistentů prevence kriminality na plný pracovní úvazek včetně aktivit na jejich podporu.

Jihlava: Činnost asistentů prevence kriminality pokračuje i letos
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Asistenti prevence kriminality zahájili svou činnost v Jihlavě v květnu 2020 a jejich každodenní dohled nad sociálně vyloučenými skupinami obyvatel v místech s vyšší přestupkovou činností či větší koncentrací problémové mládeže a v lokalitách s častým narušováním veřejného pořádku dosahuje žádaných výsledků.

Projekt zaměřený na zavedení činnosti asistentů prevence kriminality v Jihlavě je hodnocen pozitivně všemi zúčastněnými subjekty. Statutární město Jihlava proto plánuje v aktivitách prevence kriminality za podpory APK pokračovat systematicky i nadále a hledá nové zdroje pro financování další činnosti APK po skončení tohoto projektu.

Za dobu realizace projektu došlo k ustálení pracovních povinností asistentů, APK získali díky projektu řadu nových znalostí a pracovních zkušeností a absolvovali vzdělávací aktivity přizpůsobené konkrétním potřebám výkonu jejich funkce. Jejich činnost je po celou dobu projektu vedena mentorem z řad městské policie, který jim poskytuje odbornou pomoc.

Anketa

Má prezident ČLK Milan Kubek vaši důvěru?

7%
91%
hlasovalo: 28392 lidí

Asistenti dále využívají v rámci projektu podporu ve formě metodického vedení a pro posílení vztahů v pracovním týmu a řešení problematických situací i pomoc supervize. Vlastní činnost v rámci projektu zabezpečuje Městská policie Jihlava, která ve spolupráci s manažerem prevence kriminality zajišťuje řádný průběh jeho realizace.

Asistenti již řešili po dobu realizace projektu řadu událostí, což se pozitivně projevilo na snížení počtu spáchaných trestných činů a přestupků zejména v rámci lokalit v centru města a přilehlého okolí. APK zároveň pomohli městské policii při vyřešení několika trestních případů. V rámci preventivní činnosti se asistenti osvědčili také při komunikaci s nájemníky problematických bytových domů.

Projekty zacílené na vytvoření pozic asistentů prevence kriminality ve městech jsou díky podpoře národních i evropských zdrojů realizovány po celé České republice. Již se ukazuje, že tyto projekty mají prokazatelně pozitivní výsledky a dopady na zvýšení veřejného pořádku a bezpečí v problémových lokalitách a dále i na zaměstnanost znevýhodněných skupin osob.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.