Jihlava: Co se bude tento rok stavět a opravovat

03.01.2022 14:59 | Tisková zpráva

Zastupitelé na svém posledním zasedání v loňském roce jednali o konečné podobě rozpočtu na rok 2022. Ten kromě dotačních titulů, které město nabízí, či dalších výdajů spojených s chodem samotného úřadu, obsahuje i velké množství investičních akcí – jak nových projektů, tak oprav domů, chodníků i silnic.

Jihlava: Co se bude tento rok stavět a opravovat
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

„Rozpočet bude v roce 2022 pracovat s téměř s jednou miliardou a půl. Schodek rozpočtu dosahuje 27 milionů, což je nejméně za poslední tři roky a je kryt i revolvingovým úvěrem, klasické úvěry již město žádné nemá. Návrh rozpočtu částečně také počítá se zvýšením cen energií, stavebních prací i materiálů, a pokud by připravené peníze nestačily, je možné sáhnout do Fondu rezerv a rozvoje. Zároveň předpokládáme, že na některé investiční akce získá město dotační prostředky, čímž se sníží výdaje města. V případě lepší ceny (oproti ceně rozpočtované) některé z investičních akcí, které by mohlo být dosaženo v rámci veřejné zakázky, je možné uspořené finanční prostředky v rámci rozpočtu přesunout a využít je jinde,“ uvedl Jan Jaroš, vedoucí ekonomického odboru magistrátu.

„Největší akcí pro tento rok je samozřejmě start výstavby Horácké multifunkční arény a demolice Horáckého zimního stadionu. Výstavba zatím celkově vychází na miliardu a půl s tím, že máme přislíbenou dotaci od Kraje Vysočina v hodnotě 500 milionů korun a budeme se ucházet také o podporu od Národní sportovní agentury, která by mohla přispět až 300 miliony korun. Velice děkujeme i za příspěvky veřejnosti na transparentní účet, kam je stále možnost přispět, dárci budou navždy spojeni s výstavbou haly,“ uvedl náměstek primátorky Petr Ryška s tím, že veškeré informace o podpoře haly lze najít na jihlava.cz/arena.

Výstavba a rekonstrukce chodníků, silnic a zastávek

Jednou z největších stavebně-dopravních akcí je tzv. Zvýšení bezpečnosti dopravy v Jihlavě. Ta se v roce 2022 překlopí do čtvrté etapy, která bude podle odhadů stát kolem 46 milionů korun vč. DPH. Tento rok budou v rámci projektu realizovány následující stavební akce na území města Jihlavy:

  • rekonstrukce chodníků, komunikace a kanalizace v ulici Kosovská,
  • rekonstrukce zastávek MHD 5. května včetně napojení na stávající chodníky a realizace nového přechodu pro chodce s nasvětlením, rekonstrukce vodovodu,
  • rekonstrukce chodníků a komunikace v ulici Pod Příkopem včetně výstavby nového přechodu pro chodce a veřejného osvětlení, rekonstrukce vodovodu,
  • výstavba nového chodníku a veřejného osvětlení v ulici Smrčenská včetně rekonstrukce stávající zastávky MHD Smrčenská, rekonstrukce vodovodu,
  • výstavba nového chodníku a veřejného osvětlení v ulici Znojemská,
  • rekonstrukce stávajících či výstavba nových chodníků v lokalitě Brtnické předměstí, úprava tvaru křižovatky ulic U Dlouhé stěny a Polní,
  • rekonstrukce zastávky MHD a výstavba chodníků a přechodu pro chodce s nasvětlením při zastávce Lesnov,
  • výstavba nových chodníků a přechodu pro chodce s nasvětlením v ulici Polenská.

Výstavba dopravního terminálu u hlavního nádraží ČD

Anketa

Počíná si premiér Fiala ve své funkci dobře?

4%
91%
hlasovalo: 29838 lidí

V rámci celkové rekonstrukce a modernizace přestupního uzlu osobní drážní a městské hromadné dopravy bude upraveno veřejné prostranství před budovou hlavního vlakového nádraží a zároveň bude zrevitalizován přilehlý park. Cílem projektu je podpora udržitelných forem dopravy, usnadnění přestupů a zlepšení komfortu uživatelů veřejné hromadné dopravy. Celý prostor bude také bezbariérově upraven, doplněn o chybějící přístupové chodníky a přechody pro chodce, což spolu se zvolených dopravním řešením zvýší bezpečnost všech jeho uživatelů.

Akce proběhne v návaznosti na rekonstrukci nádražní budovy, kterou připravuje Správa železnic, a souběžně s opravou sloupů trakčního trolejového vedení a úpravou přístřešku pro cestující a zázemí pro řidiče MHD, které zajistí Dopravní podnik města Jihlavy. Jedná se o jednu z prvních zastávek MHD, která zde sloužila již mezi lety 1909 a 1948 pro tramvaj a následně pro trolejbusovou dopravu.

Oprava starého Brněnského mostu

Starý Brněnský most je dlouhý 46 metrů a vysoký 8,7 metru, byl postaven v roce 1927 a stojí na místě, kudy dříve vedla státní silnice spojující Německo s Maďarskem. Oprava mostu je plánována na tento rok a měla by stát kolem 40 milionů. Po jejím dokončení by na mostě měl zůstat stávající jednosměrný dopravní režim (který zde byl obnoven v roce 2003) s tím, že se rozšíří chodník pro pěší.

Rekonstrukce lokality Bří Čapků, Ke Skalce, Seifertova

Rekonstrukce se bude týkat chodníků, silnic i vodohospodářské infrastruktury, navíc zde bude umístěno nové veřejné osvětlení a trakční vedení pro možnou budoucí obsluhu této lokality prostřednictvím MHD. Rekonstrukce ulice Bří Čapků byla připravována již v roce 2019, kvůli následné situaci v rámci pandemie se však nenašla žádná stavební firma, která by měla o takovou zakázku zájem. Byla proto odložena a naplánována na tento rok společně s opravou okolních ulic.

Rekonstrukce domu Masarykovo náměstí 21

Jihlava získala na rekonstrukci tohoto domu prestižní grant z Evropského hospodářského prostoru, konkrétně programu Kultura, v hodnotě téměř 39 milionů korun. Celkové náklady jsou odhadovány na 80 milionů a bude se tak jednat o jednu z největších investic připravovaných na tento rok. Dům se stane centrem kultury, vzdělání i turismu a jeho provozovatelem bude příspěvková organizace města Brána Jihlavy. Vrátí se sem také čajovna Kuba & Pařízek, která bude po dobu rekonstrukce objektu působit v náhradních prostorách v Brněnské ulici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Vítězové okresních olympiád se setkali na radnici

10:28 Jablonec nad Nisou: Vítězové okresních olympiád se setkali na radnici

Jablonecká náměstkyně primátora pro oblast humanitní přivítala v obřadní síni vítěze okresních kol v…