Jihlava: Dětské zastupitelstvo seznámí zastupitele města se svými návrhy

03.04.2024 19:27 | Tisková zpráva

V minulém týdnu se konalo již druhé setkání dětských zastupitelů. Dvacet žákyň a žáků z deseti jihlavských základních škol si stanovilo tři vize a řadu konkrétních návrhů řešení, která představí zastupitelům města na jejich dubnovém semináři.

Jihlava: Dětské zastupitelstvo seznámí zastupitele města se svými návrhy
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Druhé zasedání dětského zastupitelstva se uskutečnilo v zasedací místnosti zastupitelů. Žákyně a žáci diskutovali nad možnými řešeními devíti palčivých témat, na nichž se shodli na prvním setkání loni v listopadu, kde si také odhlasovali tři témata, na kterých měli chuť dále pracovat. Nápady, jak vylepšit Jihlavu, tak vznikly v oblastech dopravy a městské mobility, pocitu bezpečí a volného času.

Z diskuzí vzešly více jak tři desítky konkrétních návrhů na změny, které koordinátoři dětského zastupitelstva odešlou jihlavským zastupitelům i  zástupcům magistrátu ještě před dubnovým seminářem.  Jsou mezi nimi například vybudování přírodního koupaliště, zvýšení frekvence spojů MHD či vyvážení odpadů, posílení přítomnosti strážníků městské policie, osvětlení tmavých míst nebo zákaz konzumace alkoholu na celém území města.

„Smyslem je, aby se žákyně a žáci zamysleli nad vybraným tématem a snažili se jej co nejvíce zmapovat, prodiskutovat a zjistit názory nejen členů školního parlamentu, ale i ostatních spolužáků. Dětem jsme dali možnost tak trochu snít a vytvořit vizi, aby pak mohly lépe najít řešení,“ vysvětlila koordinátorka dětského zastupitelstva v Jihlavě Eva Hlubučková s tím, že omezující faktory, jako jsou financování akcí či personální nedostatky budou diskutovat na setkání se zastupitelstvem města, vedoucími odborů magistrátu a zástupci městských organizací.

Ještě než se mladí zastupitelé naplno pustili do práce, je s jedním návrhem předběhl primátor města Petr Ryška. Ten představil právě probíhající kampaň směřující ke zvýšení čistoty města a všechny poprosil o dodržování pořádku nejen v okolí škol.

Kromě primátora se diskuzí zúčastnili také náměstci primátora Richard Šedivý a Jiří Pokorný, radní města a učitelka Magdaléna Skořepová, zástupce městské policie či odboru školství, kultury a tělovýchovy. O koncepci a koordinaci aktivit se postarali členové týmu zaměřeného na participaci Lucie Radačovská a Martin Dolský, externí konzultantka v oblasti participace Vendula Menšíková či zmíněná Eva Hlubučková. Přítomni byli také pedagogové, kteří jsou koordinátory žákovských parlamentů v jihlavských školách, a tedy zastupitelů a zastupitelek z jednotlivých škol.

Zajímavé podněty vznikaly nejen v přípravné fázi ve školách, ale také u diskuzních stolů a při samotných prezentacích. Palčivým tématem, a to nejen pro mladé, se ukázali být například kuřáci na zastávkách školních spojů: „Já sám se bojím je oslovit, protože je třeba znám a tuším, že by se mi to nemuselo vyplatit,“ uvedl učitel Roman. „Strážníci udělují za kouření na zastávkách pokuty docela často, ale ne vždy je možné tuto činnost dokázat. Někdy ale stačí kuřáky jenom upozornit, možná by pomohlo zastávky viditelně označit zákazem nebo nechat žáky, aby sami na zastávku vytvořili nějaké kreativní upozornění, že tudy často jezdí a kouř jim vadí,“ uvedl strážník Kamil Barák.

Podnětný příspěvek měl také Kristián ze ZŠ Jugmannova, který se spolužačkou Terkou v prezentaci řešil, že děti z rodin v sociální nouzi často nemají možnost navštěvovat placené kroužky či tréninky, přestože to může být jejich snem. „Můžeme jít na hřiště nebo ven, ale tam nemáme žádného učitele. Děti by měly jít za svým snem, ale hodně z nich tají už to, že nějaký sen vůbec mají, protože se jich na to třeba nikdy nikdo nezeptal,“ uvedl Kristián. Řešením této situace by mohlo být vytvoření finančního fondu na volnočasové aktivity pro děti z nízkopříjmových rodin.

„Moc se mi líbily prezentace, bylo vidět, že si s nimi dali dětští zastupitelé práci a že je to i baví. Oceňuji především data, která žáci dokázali sesbírat. Sehnali třeba až 300 respondentů pro své dotazníky, což má skvělou vypovídací schopnost. Návrhy se samozřejmě budeme zabývat, protože zpětná vazba je pro nás nesmírně důležitá,“ doplnil na závěr náměstek pro oblast školství Richard Šedivý.

Dubnové setkání se zastupiteli bude posledním v tomto školním roce. Projekt tím ale nekončí, v příštím školním roce se ustanoví nové zastupitelstvo a mladí lidé z Jihlavy tak budou mít možnost přijít s dalšími zajímavými podněty. Projekt je financován z Fondů EHP 2014–2021.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Boněcký rybník. Nová čtvrť pro kvalitní bydlení

19:27 Zlín: Boněcký rybník. Nová čtvrť pro kvalitní bydlení

Celkem 400 bytů, z toho 280 na městských pozemcích a 120 na parcelách soukromých investorů nabídne n…