Jihlava: Domy U Mincovny 6 a 8 prošly unikátní rekonstrukcí

15.06.2021 17:57

Domy s čísly orientačními šest a osm v ulici U Mincovny prošly kompletní rekonstrukcí, která obnovila jejich vzhled z 30. let minulého století. Historie místa však sahá až k založení Jihlavy a lze ji prohlédnout na výstavě, která je ve vestibulu domu č. 8.

Jihlava: Domy U Mincovny 6 a 8 prošly unikátní rekonstrukcí
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Město má domy ve svém vlastnictví již 12 let a od roku 2011 se jej až do roku 2018 marně snažilo prodat či pronajmout. Rozhodnutí opravit domy padlo před dvěma lety.

Anketa

Je korektní, jak Andrej Babiš nadává Pirátům kvůli migraci?

97%
2%
hlasovalo: 25395 lidí

„Pokud chceme, aby centrum ožilo a přilákalo nejen turisty, ale i samotné obyvatele, tak je nutné zdejší domy jeden po druhém opravovat. Investice do těchto objektů se navrátí právě díky zvýšenému zájmu o historické centrum. Další z domů, který se chystáme opravit, je Masarykovo náměstí 21, a to za podpory z Norských fondů,“ uvedla primátorka města Karolína Koubová.

Rekonstrukce domů, při které s projektanty i stavebníky spolupracovali také památkáři, vyšla na necelých 56 milionů korun vč. DPH. Na spolufinancování město získalo dotace z Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón v souhrnné výši 420 tis. Kč, a to na výměnu špaletových oken a historické repliky vstupních a většiny interiérových dveří. Stavba započala na konci roku 2019 a skončila v dubnu letošního roku. Jejím zhotovitelem byla společnost PKS stavby ze Žďáru nad Sázavou.

S respektem k minulosti

Jak vypadala ulice U Mincovny ve středověku, dokládá pohled na město z počátku 15. století vyobrazený na fresce Přepadení Jihlavy v roce 1402 v kostele Nanebevzetí Panny Marie. Domy na místě těch dnešních stály již ve středověku, nelze však s jistotou určit, jestli jsou totožné s těmi současnými.

Mincovna

„V prostoru domu č. 8 byly zachyceny pozůstatky minimálně dvou dřevěných či dřevohliněných domů v podobě zahloubených suterénů. První byl nalezen v místě dnešního průjezdu do dvora, druhý se nacházel ve sklepě v místnosti u nárožní budovy. Ze dna prvního zmíněného byla vyzvednuta část trámku z jedlového dřeva, která je dendrochronologicky datována do přelomu let 1245/46. Vzhledem k tomu, že založení města se předpokládá mezi léty 1238 – 1240, jsme téměř u počátku vzniku města Jihlavy,“ uvedl Šimon Kochan z archeologické společnosti Archaia Brno.

Dům č. 6 je zapsán jako kulturní památka. O druhé patro byl navýšen během pozdně klasicistní přestavby. Arkýř i vstupní síň byly zachovány, což podtrhuje architektonický význam tohoto domu.

„Podařilo se zde opravdu hodně. Je zajímavé sledovat staré výkresy a uvědomit si, že každý kout má vlastní minulost. Tyto hodnoty se podařilo v obou objektech zachovat a některé sem dokonce po nešetrné přestavbě ze 70 let minulého století opět navrátit,“ uvedl Jiří Neubert z Národního památkového ústavu v Telči.

Mincovna v ulici nejspíš nebyla

Přestože existují písemné doklady o mincovně v Jihlavě, v ulici U Mincovny se s největší pravděpodobností nenacházela. V domě č. 6 bylo za první republiky sídlo Obchodního grémia v Jihlavě, v té době se z bytů v prvním patře staly kanceláře a zasedací síň. Dům č. 8 získal roku 1851 významný jihlavský podnikatel Franz Czap, který uvažoval, že dům přestaví na hotel, což se nakonec nestalo, a on si svůj sen splnil na tehdejším Panenském předměstí, kde luxusní hotel postavil a coby Dělnický dům tam stojí dodnes.

V roce 1912 nárožní dům přešel do majetku dalšího významného podnikatele, majitele pletárny Otto Adama. Od roku 1922 zde sídlila Okresní nemocenská pojišťovna, v roce 1953 ji nahradily kanceláře Svazu pro spolupráci s armádou tzv. Svazarmu, po něm už následovala Okresní vojenská správa.

„Vzhled domů jsme se snažili přizpůsobit tomu z roku 1937, ze kterého máme dochované plány. Některé prvky jsme však přizpůsobili ještě starší podobě z 19. století. Klasicistní jsou dveře, fasáda, ale i zvolená barevnost. Přiklonili jsme se k různým odstínům teplých barev, většinou šedé, které se v domech dochovávají až do poslední třetiny 19. století,“ doplnila projektantka Dagmar Andělová z PENTA projekt.

Po rekonstrukci budou v domech U Mincovny 6 a 8 umístěny odbor životního prostředí a odbor školství, kultury a tělovýchovy jihlavského magistrátu. Jihlavané si sem budou moci přijít vyřídit například rybářský nebo lovecký lístek či dotace v rámci kulturních akcí.

„Dispozičně jsme objekty přizpůsobili požadavkům těchto odborů. Hlavní vstup je v domě č. 8, který bude sloužit pro veřejnost. Jelikož dům není památka, mohl být laděn v modernějším duchu. Dům je navíc přístupný bezbariérově a obsahuje výtah zapuštěný do suterénu. To bohužel nešlo zařídit v případě vedlejšího domu, a to právě kvůli tomu, že je kulturní památkou,“ dokončila Andělová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek hledá zubaře na vlastní pěst, za pohotovost nabízí dva miliony

22:09 Frýdek-Místek hledá zubaře na vlastní pěst, za pohotovost nabízí dva miliony

Frýdek-Místek zaplatí zubařům, kteří budou sloužit pohotovostní služby. Po měsících jednání se zřizo…