Jihlava: Dopravní projekty IPRÚ v roce 2018

29.01.2018 20:30

V roce 2018 bude zahájena realizace několika investičních projektů zaměřených na zlepšení dopravní obslužnosti a podmínek pro rozvoj veřejné hromadné a nemotorové dopravy na území krajského města Jihlavy, které jsou součástí Integrovaného plánu rozvoje území Jihlavské sídelní aglomerace a budou předmětem žádostí o dotace z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP).

Jihlava: Dopravní projekty IPRÚ v roce 2018
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Dopravní terminál - ul. Na Dolech, Jihlava

Předmětem projektu je výstavba dopravního terminálu regionálního významu s menším objemem dopravy umožňujícího přestup mezi osobní vlakovou, veřejnou linkovou a městskou hromadnou dopravou. V rámci projektu bude vybudován objekt zahrnující čekárnu a sociální zařízení pro cestující, zázemí pro řidiče MHD a elektronický informační systém. Dále bude upravena stávající točna MHD, kde vznikne bezbariérová výstupní zastávka, budou vybudovány nové chodníky, parkovací místa pro kola a na stávajících zastávkách budou instalovány přístřešky pro cestující. Celkové náklady projektu se odhadují ve výši 9 mil. Kč, z toho předpokládaná dotace z  IROP bude činit cca 8 mil. Kč.

Vybudování parkoviště P+R, ul. Žižkova, Jihlava

V rámci projektu vznikne na příjezdu do města na ulici Žižkova nové záchytné parkoviště P+R s kapacitou 110 parkovacích míst, které umožní přímý přestup na spoje autobusové linky MHD č. 3. Kromě vlastních parkovacích ploch bude vybudována příjezdová komunikace (část této komunikace tvoří budoucí vnitřní obchvat města), přístupové chodníky, dvě zastávky MHD, veřejné osvětlení a další související infrastruktura. Tento projekt tvoří samostatnou I. etapu komplexního projektu rekonstrukce a rozšíření frekventované křižovatky ulic Žižkova a Rantířovská, jehož součástí bude i vybudování nového přechodu pro chodce u ústředního hřbitova. Celkové náklady I. etapy projektu se předpokládají ve výši 27 mil. Kč, z toho dotace z  IROP činí cca 12,5 mil. Kč.

Cyklostezka R08 Jihlava - Pávov (průmyslová zóna - sever)

Předmětem projektu je vybudování cyklostezky propojující město Jihlavu s částí města Pávov a průmyslovou zónou, kde sídlí významní zaměstnavatelé Jihlavské sídelní aglomerace. Nově vybudované cyklistické propojení umožní bezpečný pohyb cyklistů v této lokalitě a odklonění cyklistické dopravy z frekventované komunikace na ulici Pávovská. Cyklostezka je navržena z Bedřichova od ulice 5. května, mimoúrovňově (podjezdem) kříží komunikaci Sokolovská a dále pokračuje v prostoru podél silnice I/38 (dálniční přivaděč), aby se napojila na most na ulici Pávovská. Celkové náklady stavby jsou odhadovány ve výši 73 mil. Kč, předpokládaná výše dotace IROP činí 54 mil. Kč.

Bezpečnost dopravy na přechodech pro chodce, Jihlava

V rámci projektu budou realizovány stavební úpravy přechodů pro chodce a přilehlých chodníků a komunikací v 11 vybraných lokalitách podél frekventovaných silnic v Jihlavě.  Předmětem investiční akce bude výstavba nových a modernizace stávajících chodníků včetně bezbariérových opatření a dalších prvků zvyšujících bezpečnost zejména pěší dopravy - přechody pro chodce včetně nasvětlení, zastávky veřejné dopravy, veřejné osvětlení, parkoviště nebo úpravy křižovatek. Mezi řešené lokality patří např. ul. Brtnická - Tylova, ul. Havlíčkova - Kollárova - Na Vyhlídce, Hruškové Dvory - Moravské kovárny, ul. Pávovská - Kronospan, ul. Pávovská - U Rybníka, ul. Rantířovská - Za Prachárnou či ul. Sokolovská - ul. Stamicova. Předpokládaná výše celkových nákladů činí 12 mil. Kč, z toho dotace z IROP představuje 7,8 mil. Kč.

Zvýšení bezpečnosti dopravy v průmyslovém parku, Jihlava

Předmětem projektu je výstavba nových chodníků podél frekventované komunikace v průmyslové zóně v Hruškových Dvorech v Jihlavě a další stavební úpravy zvyšující bezpečnost dopravy (např. přechody pro chodce, zastávky MHD, veřejné osvětlení). Předpokládaná výše celkových nákladů na danou akci je 15 mil. Kč, z toho dotace z IROP činí 13,5 mil. Kč.

Smíšená stezka pro pěší a cyklisty a cyklostezka - průmyslový park, Jihlava

Předmětem projektu je vybudování dvou úseků samostatné cyklostezky navazující na stávající cyklostezku podél komunikace v ulici Průmyslová a jednoho úseku smíšené stezky pro pěší a cyklisty, který povede mezi areály v průmyslovém parku a propojí stávající cyklostezku s lokalitou u hlavního nádraží ČD. Předpokládané náklady projektu se odhadují na 8,6 mil. Kč, z toho dotace IROP činí 6 mil. Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

16:29 Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

Do Dvořákových sadů se na své místo nedaleko Hadího pramene po necelých pěti měsících restaurování v…