Jihlava: Horácká multifunkční aréna má těsně před výběrem dodavatele stavby

23.01.2022 19:09 | Tisková zpráva

Pracovní skupina pro výstavbu HMA upravila projekt, aby si vytvořila rezervu pro možný nárůst nákladů. Všechna opatření jsou ale volena tak, aby zůstala zachována kvalita v oblasti provozní i vizuální.

Jihlava: Horácká multifunkční aréna má těsně před výběrem dodavatele stavby
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Jihlava má hotový harmonogram, který povede k výběru dodavatele stavby Horácké multifunkční arény. Výběrové řízení by mělo začít v polovině února a skončit na začátku června. Informace o výběrovém řízení poté vedení města předá Národní sportovní agentuře, která by na základě nich měla Jihlavě poskytnout dotaci ve výši 300 milionů korun.

Pracovní skupina pro výstavbu arény navíc upravila projekt tak, aby snížila rizika případného nárůstu nákladů a vytvořila tak rezervu pro zdražování na stavebním trhu. „Změny nemají dopad ani do kapacit, ani do rušení provozů, ale jsou orientovány na zjednodušování některých technických řešení, pracnosti detailů nebo redukci používání dražších materiálů,“ uvedl radní města a zároveň manažer výstavby arény David Beke.

Část úprav projektu:

Anketa

Znali jste někoho, kdo umřel na covid-19?

47%
53%
hlasovalo: 26930 lidí

  • Pod nárožní budovou nebude podzemí. Kanceláře provozovatel a Dukly, včetně šaten zaměstnanců, se přesunou do stávající budovy s vrátnicí.
  • Zmenšil se objem podzemí pod hlavní budovou. Původně se počítalo s tím, že bude i přes dvě patra kvůli rozvodům technologií.
  • Upravily se detaily konstrukcí, obvodových plášťů apod. Například pororošt byl vyměněn za prosekávaný plech.
  • Přezkoumaly se použité materiály a technologie. Například v projektu nejsou kogenerace, ale je tam na ně příprava.
  • Chlazení i nadále zůstává čpavkové a bude připraveno i na budoucí výměnu chlazení na malém zimáčku. Došlo například k přesunu technologií na střechu arény. Ušetří se tedy na tom, že trasy rozvodů nebudou tak dlouhé.
  • Došlo k redukci skleněných částí fasád a velikostí oken. To vše ale při zachování výrazné architektonické a provozní kvality.
  • Došlo také k redukci použití skleněných prvků v interiérech.
  • Z venkovních ploch byl ve velké míře odstraněn kámen a nahrazen částečně betonovými prvky.
  • Upravena byla také běžecká dráha. Místo šesti drah bude mít 3 průběžné a 4 „sprinterské“.
  • K uložení zeminy budou použity pozemky města a bude se hledat její další využití.
  • Zmenšily se dodávky Gastra o jednu třetinu v první etapě. Gastro si časem zvládne na sebe vydělat, nebo ho může dostat do pronájmu externí firma, která ho celé zafinancuje.
  • Část arény bude bez interiérového vybavení. Například dva skyboxy budou vybaveny pro prezentaci a dodělávat se budou v okamžiku, kdy je obsadí nájemci.
  • AV technika je zvažována formou nájmu.

Všechna opatření jsou volena tak, aby zůstala zachována kvalita objektu a to nejen v oblasti provozní, ale také vizuální. „Věříme, že se nám to podařilo. Laik asi ani nepozná, že vizualizace nejsou půl roku staré, ale zcela aktuální s navrženými úpravami,“ uvedl David Beke.

Náklady na výstavbu Horácké multifunkční arény jsou vyčísleny na 1,4 miliardy korun. 500 milionovou dotaci odstane Jihlava od Kraje Vysočina, 600 milionů investuje samo město a zbylých 300 milionů korun by mohla Jihlava získat od už zmíněné Národní sportovní agentury.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…