Jihlava: Když bude sníh, i stopy budou

30.12.2011 14:50

Šedesát kilometrů lyžařských tras v okolí Jihlavy je připraven zajistit Sportovní klub Lyžařské Jihlavsko. Klub na tuto zimu chystá několik novinek, k uskutečnění plánů potřebuje už jenom sníh. „Novinkou pro tuto zimu bude okruh v blízkosti obchodního domu Tesco. Dlouhý je téměř čtrnáct kilometrů. Celkem jsme připraveni zajistit osm okruhů,“ uvedl předseda klubu Milan Koten.

Jihlava: Když bude sníh, i stopy budou
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Všechny okruhy jsou zaneseny do map, které je možné vidět na adrese www.lyzarskejihlavsko.cz. Pro lyžaře je k dispozici také aplikace pro mobilní telefony, na které budou chodit aktuální informace o stavu stop na Jihlavsku. Na webu je množství dalších užitečných informací pro lyžaře. „V době, kdy napadne sníh, je návštěvnost stránky ve stovkách denně. Lyžaři ve stopách se při dobrém počasí rovněž počítají na stovky,“ doplnil šéf klubu.

První dva okruhy pro běžkaře v Jihlavě nechalo před dvěma roky připravit město. Aktivita se setkala se zájmem veřejnosti, další sezónu už se přípravy ujal klub Lyžařské Jihlavsko, který má podporu jihlavské radnice. „Těší mě, že se našel někdo, kdo navázal na podnět města,” vyjádřil se primátor Jihlavy Jaroslav Vymazal. Z příspěvku města sportovní klub například buduje systém značení tras.

Klub však hledá podporu nejen na radnici, našel pomoc u mnoha firem a v médiích, dobré vztahy navázal i s majiteli pozemků, po kterých trasy vedou. Někteří majitelé dokonce vychází vstříc tím, že na polích válcují oranici v prostoru budoucí trasy, aby stopa mohla vzniknout i při menší sněhové pokrývce. „To velmi oceňuji. Pro majitele to znamená výdaje, které ale umožní přípravu dobré stopy a stovkám lidí pak příjemnější jízdu bez odřených skluznic,“ vyjádřil se ke vstřícnosti majitelů pozemků primátor Jaroslav Vymazal.  

„Pravidelně se ale setkáváme s intolerancí lidí, kteří ve stopách jezdí na koních, vodí do nich psy, nebo nám vyčítají lyžařské stopy v trase jejich vycházek. Domnívám se ale, že by se na procházku do hlubokého sněhu daleko za město nevypravili,“ pozastavil se nad opačnými zkušenostmi z prvních sezón předseda Lyžařského Jihlavska Milan Koten a dodal: „Mám za to, že bychom se těch několik málo týdnů či dnů v roce, kdy na zemi leží sníh, mohli tolerovat.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jihlava.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…