Jihlava: Knihy I domy umírají vstoje jsou opět k dostání

25.02.2016 20:17

Město Jihlava nechalo dotisknout úspěšné knihy Ladislava Vilímka I domy umírají vstoje. První z knih vyšla v roce 2014, dvojka následovala o rok později. Obě vydání rychle zmizela z pultu Turistického informačního centra v Jihlavě. Nyní jsou opět k dispozici, k prodeji je 250 kusů první knihy a 200 kusů pokračování.

Jihlava: Knihy I domy umírají vstoje jsou opět k dostání
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

První knize předcházel seriál o zmizelých domech v Jihlavském Deníku, kde si získal značnou oblibu. „Šlo o jedinečný počin, který se pak město rozhodlo podpořit a ucelený seriál vydalo jako knihu. Texty, fotografie a především osobní postřehy autora představují čtenářům jinou Jihlavu - domy, které už nestojí, ulice, které nenávratně zmizely, zase ožívají díky autorovým osobním vzpomínkám,“ uvedla tehdy vedoucí oddělení vnějších vztahů Magistrátu města Jihlavy Jana Petrůjová.

Kniha měla velké ohlasy. „Vyřizuji korespondenci nejen z naší země, ale také z Německa, USA, největší radost mám z odezvy z Izraele. V reakci na vydanou knihu přichází další a další informace, vzpomínky, fotografie, postřehy,“ pravil Ladislav Vilímek v roce 2014 při přebírání ceny primátora za vytvoření první knihy a zároveň tehdy zástupcům radnice oznámil, že pracuje na druhém vydání, které se rok na to stalo skutečností. V té době byl autor po operaci omezen v pohybu, nikoliv ale v kontaktu se světem. Překonal také těžkou nemoc, stále plný energie a humoru mluvil o dalších a dalších plánech.

Pilný autor připravuje třetí pokračování úspěšné knihy

Sám Ladislav Vilímek první knihu uvedl slovy: „Jihlava. Město ulic a uliček. Starých domů, domečků, dřevníků a přístřešků. Po tom po všem se mi stýská. O tom všem bude moje následující vyprávění“. Knihy jsou doplněné černobílými historickými fotografiemi, objevují se i snímky současného stavu.

Tento týden na radnici neúnavný archivář, badatel a spisovatel Ladislav Vilímek oznámil, že intenzivně pracuje na třetím pokračování knihy I domy umírají vstoje.

Přesný termín vydání zatím není stanoven, nicméně kniha by měla být na světě do konce tohoto roku.

Ladislav Vilímek se věnuje zejména osudům židovského obyvatelstva Jihlavy a okolního regionu, pečuje o rejstřík s 30 tisíci osob.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…