Jihlava: Lidé bez domova se před mrazy mohou schovat v zimní noclehárně

14.12.2022 15:47 | Tisková zpráva

Noclehárna je otevřena každý den od 19. hodin. Poplatek za noc je deset korun a k dispozici je tam dvanáct lůžek.

Jihlava: Lidé bez domova se před mrazy mohou schovat v zimní noclehárně
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Pro lidi bez domova se znovu otevřela zimní Noclehárna Havaj v Jihlavě. Dnes v noci bylo obsazeno. „Kapacita je dvanáct lůžek. Určeny jsou pro všechny bez střechy nad hlavou. Přenocovat tu mohou muži i ženy,“ uvedl David Chlupáček ze Střediska křesťanské pomoci, které noclehárnu v ulici Žižkova provozuje.

Anketa

Kterého kandidáta nejvíc NECHCETE ve 2. kole volby prezidenta?

13%
66%
21%
hlasovalo: 35224 lidí

Kromě lůžek je v budově k dispozici také hygienické zázemí a čas od času i lehké občerstvení. „Jídlo není součástí služby. Spíš je to takový bonus navíc, když zrovna něco je. Například sem vozíme pečivo, které se ten den neprodá, a nabízíme ho tu. K dispozici je tu pak i káva, čaj nebo polévky,“ dodal David Chlupáček.

Noclehárnu otevírají sociální pracovníci každý den v 19 hodin a od příchozích vybírají desetikorunový poplatek. Lůžka pak musí opustit nejpozději v sedm hodin ráno. „Přes den je pro zájemce k dispozici vojenský stan, který je u noclehárny na zahradě. Jsou v něm lavice a podlaha, která trochu izoluje chlad. Vejde se tam dalších zhruba dvanáct lidí,“ řekl David Chlupáček s tím, že hned vedle je ještě šest speciálních iglú, ve kterých mohou lidé bez domova chladné dny a noci také přečkat.

Na zahradě je i hygienický kontejner s toaletami, sprchou a umyvadlem. Ten, stejně jako samotnou noclehárnu, poskytlo Středisku křesťanské pomoci město. „Jsme moc rádi, že budova, která by byla jinak opuštěná, slouží právě tomuto účelu a umožňujeme tak lidem bez domova strávit mrazivé noci v teple a bezpečí. Minimalizují se tím mimo jiné zdravotní rizika, která venkovním nocováním v zimě lidem hrozí,“ uvedl náměstek primátora pro oblast sociálních věcí Radek Popelka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

dezinfománie

Dobrý den, zajímalo by mě, co si myslíte o tomto komentáři Zahradila -https://www.parlamentnilisty.cz/politika/politici-volicum/Zahradil-ODS-Zaznamenanihodne-vyrony-dezinfomanie-755567. Dále by mě zajímalo, co s těmi dezinformacemi pořád máte a co za ně vlastně považujete? Protože se zdá, že tato vl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Město podpořilo výstavbu nové železniční stanice Pardubice centrum

16:31 Pardubice: Město podpořilo výstavbu nové železniční stanice Pardubice centrum

Na zlepšené možnosti cestování se mohou těšit občané od 9. června, kdy bude zprovozněna nová železni…