Jihlava: Město opraví fasádu památky v Komenského ulici

05.08.2020 10:11

Od 15. do 19. století zde byl městský špitál s kostelem. Nyní slouží dům na Komenského ulici 27 k bydlení a nebytovým účelům a je nutné opravit jeho uliční fasádu. Akci za půl milionu korun podpoří dotace z Fondu Vysočiny.

Jihlava: Město opraví fasádu památky v Komenského ulici
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Dům na Komenského ulici, kde od roku 1470 fungoval městský špitál s kostelem, dostane novou fasádu. Lešení se k domu naproti Horáckému divadlu Jihlava objevilo na začátku srpna a hotovo by mělo být do poloviny října. Dům s číslem orientačním 27 je již od roku 1958 nemovitou kulturní památkou.

„V severní části objektu se nacházel bývalý špitální kostel sv. Alžběty, jehož gotické zdivo je částečně zachováno ve hmotě stávajícího objektu. Obnovovaná pozdně barokní uliční fasáda dvoupatrového objektu s bohatě členěným průčelím a zdobeným vstupním portálem pochází z roku 1793 a byla navržena jihlavským stavitelem Matthiasem Plottem. V průběhu 20. století pak postupně docházelo k zjednodušení detailů této fasády. Vzhledem k historickému významu lze výše uvedený objekt považovat za velmi významnou nemovitou kulturní památku, která je zapsána v Ústředním seznamu kulturních památek ČR pod rejstř. č. 28159/7-4877,“ doplnil Ondřej Stránský z oddělení správy realit jihlavského magistrátu.

V rámci projektu bude obnovena uliční fasáda a provedena repase vchodových vrat historického objektu. Opravu provede na základě výběrového řízení společnost FORTIS spol. s r. o. a bude stát více než půl milionu korun. Projekt je podpořen Krajem Vysočina prostřednictvím Fondu Vysočiny v rámci grantového programu Památky 2020, celková výše poskytnuté dotace z Fondu Vysočiny se předpokládá ve výši 241 tis. Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

22:28 Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

V nedávné době byly dokončeny dvě územní studie, které stanovují rozsah a způsob zástavby na plochác…