Jihlava: Město si připomene památku tří popravených občanů

12.06.2018 17:30

Připomínka 68. výročí popravy jihlavských občanů se uskuteční na Ústředním hřbitově 18. června

Jihlava: Město si připomene památku tří popravených občanů
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Před 68 lety na dvoře Krajské věznice v Jihlavě zhasly tři nevinné životy. Připomínka výročí poprav Karla Veselého, Františka Roda a Jana Tučka si Jihlava připomene Setkáním u sochy Zavátých šlépějí v areálu Ústředního hřbitova 18. června.

V únoru roku 1950 v Jihlavě proběhlo soudní přelíčení se skupinou bývalých členů lidové strany. Ti byli obžalování z údajného vyzvědačství, sabotáže, nedovoleného ozbrojování a také vydávání a rozšiřování protistátních letáků. Brašnář Karel Veselý, obchodník Jan Tuček a truhlář František Rod byli jako místní členové a bývalí funkcionáři lidové strany obžalováni z příprav úkladné vraždy bývalého předsedy jihlavského národního výboru, který nikdy nespáchali. Tři rozsudky smrti provazem, které vynesl generál Matoušek, byly vykonány 17. června 1950.

Pietní akce se zúčastní zástupci města Jihlavy, kraje Vysočina, Sokola Jihlava, Konfederace politických vězňů ČR, Českého svazu bojovníků za svobodu, Svazu pomocných technických praporů, armády a policie ČR. Státní hymnu zazpívají členové pěveckého sboru Forester.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Škola na Okružní se i nadále pyšní přívlastkem „volejbalová“

7:37 Zlín: Škola na Okružní se i nadále pyšní přívlastkem „volejbalová“

ZŠ Okružní na Jižních Svazích se stále pyšní přívlastkem Partnerská škola Českého volejbalového svaz…