Jihlava: Mimořádné jednání zastupitelů bylo pouze informační

07.02.2020 12:53

Opoziční zastupitelé žádali podrobné informace o řešení vodohospodářských sporů a dostali je. V závěru jednání potvrdil svou rezignaci náměstek primátorky Petr Laštovička. Od úterý už nebude zastupitelem ani členem ODS. Strana oznámí jméno jeho nástupce.

Jihlava: Mimořádné jednání zastupitelů bylo pouze informační
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Program mimořádného zastupitelstva a tím pádem i to, že se skutečně jednání uskuteční, odhlasovalo 26 zastupitelů. Pak už nebyl žádný návrh odsouhlasen. Jednání přesto trvalo bezmála 4 hodiny. Podle primátorky Jihlavy Karolíny Koubové by informovanost měla být zaštítěna jinými instituty než svoláváním mimořádných zasedání zastupitelů. „Je to nehospodárné, jedna hodina zastupitelstva stojí daňové poplatníky 25 tisíc korun. Zastupitelé každopádně mají nárok na informace, takže je dobře, že ta debata mohla proběhnout, ale mělo to mít formu semináře nebo se mohla sejít koordinační skupina,“ uvedla primátorka.

Zastupitelé dostali informace o současné strategii města, směřující ke smírnému ukončení sporu o majetek v souvislosti s vystoupením ze SVAK. "Pokud se podaří vyjednat smír, který by Krajský úřad Kraje Vysočina schválil, mohlo by ke konečnému vydání majetku dojít ještě v tomto roce," uvedl Jan Vystrčil ze správního odboru jihlavského magistrátu. V rámci „klidu zbraní“, podpořeného memorandem všech zúčastněných stran, došlo podle jeho slov i k dalším dílčím úspěchům. Městu plyne reálný příjem z provozování majetku, existuje shoda na cenotvorbě a stranám se podařilo najít shodu i na obsahu dohody dvou vlastníků provozně souvisejících vodovodů a kanalizací, což je dokument nezbytný pro další investice do vodohospodářského majetku. Obě strany si začaly předávat informace, což bylo dřív nemyslitelné, a je to velmi významné pro přípravu konečného smíru. Odblokovala se také jednání o opravě infrastruktury v ulici Jiřího z Poděbrad.

Město nadále usiluje o provozování svého majetku vlastnickým modelem, tedy vlastní společností. Memorandum a diskuse o podobě smíru mají nicméně již teď reálné přínosy a mohou oběma stranám ušetřit další roky soudních sporů.

Další řádné jednání zastupitelstva mělo proběhnout 18. února 2020, ale pravděpodobně bude přesunuto až na březen. “Rada města by měla tento týden určit nový termín tak, abychom se jednak nescházeli znovu po čtrnácti dnech, ale také tak abychom nejednali například o jarních prázdninách,“ slíbila primátorka Koubová.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: V Parku 360 byly rozdány výroční ceny

13:05 Hradec Králové: V Parku 360 byly rozdány výroční ceny

V průběhu včerejšího večera pořádalo město Hradec Králové v Parku 360 slavnostní předávání významnýc…