Jihlava: Nejčastějšími jmény zůstávají Jakub a Eliška

10.01.2023 16:02 | Tisková zpráva

Víc svateb, míň novorozenců a také mnohem méně úmrtí. Takový byl z hlediska statistik rok 2022 v porovnání s předešlým rokem pohledem jihlavských matrikářek.

Jihlava: Nejčastějšími jmény zůstávají Jakub a Eliška
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

V roce 2022 se v Jihlavě narodilo celkem 1270 dětí, z toho 15x se jednalo o dvojčata. Měsícem s nejčastěji narozenými vícerčaty byl duben, kdy se narodila dvojčata celkem čtyřikrát. V srpnu se narodila další tři dvojčata a po dvou dvojčatech ještě v listopadu a v prosinci.

Nejvíc Jakubů a Elišek

U chlapců v loňském roce vévodila jména Jakub, Jan, David, Adam a Matěj, u děvčátek to byla jména Eliška, Tereza, Sofie, Natálie a Viktorie. V roce 2021 byla nejčastější jména  Jakub, Adam, Matěj, Jan a Matyáš, resp. Eliška, Anna, Viktorie, Natálie a Tereza.

„Z těch zajímavějších nebo netradičních jmen u chlapců se jednalo například o jména Kimi, Husein, Anakin, Nazar či Heřman a u děvčat to byla jména Ava, Della, Enola, Jara nebo Timea,“ říká Veronika Mašová, vedoucí jihlavského oddělení matrik.

Celkově však došlo k poklesu porodnosti oproti roku 2021, kdy Jihlava registrovala 1435 narozených dětí. Zvýšila se však porodnost maminek cizinek, které jsou například z Indie, Filipín, Mongolska, Šrí Lanky, Arménie, Uzbekistánu nebo Číny a dalších mimoevropských zemí. „Celkové snížení počtu narozených dětí může být způsobeno např. zvýšením životních nákladů a růstem cen energií,“ uvažuje Mašová.

Víc sňatků

Svateb bylo v roce 2022 uzavřeno 185, což je o 19 více než v roce 2021. O čtvrtinu klesla v Jihlavě také rozvodovost oproti předloňsku. Z míst pro uzavření manželství nejčastěji budoucí manželé volili Stříbrný Dvůr ve Zborné nebo zámeckou stáj v Plandrech.

Církevních manželství bylo uzavřeno celkem 12, v drtivé většině před římskokatolickou církví, z toho v jednom případě před husitskou církví a jednom případě evangelickou církví. Podle jihlavských matrikářek nebyla prakticky žádná netradiční místa pro svatební obřad. Četně však byla uzavírána manželství s cizím partnerem, nejčastěji z Ukrajiny, Srbska, Moldavska, USA, Rumunska, Turecka, Polska, Vietnamu  nebo z Francie. Takřka pětina z celkového počtu uzavřených manželství byla s cizincem.

Registrovaných partnerství se v Jihlavě uzavírá každý rok přibližně stejný počet, loni jich bylo pět, před dvěma lety osm. Od roku 2019 převažují ženské páry nad mužskými.

Nižší počet zemřelých

Počet úmrtí se v loňském roce snížil na 990, v r. 2021 jsme v Jihlavě zapsali 1154 úmrtí. Poměrně četně v Jihlavě umírají také cizinci, kteří zde nejčastěji pracují, tedy Ukrajinci, Rumuni, Slováci, Maďaři a Moldavci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Město zaslíbené podnikání

22:28 Jablonec nad Nisou: Město zaslíbené podnikání

Jablonci nad Nisou se ve vysoké konkurenci podařilo obhájit loňské krajské prvenství. Druhou příčku …