Jihlava: Obřadní síň na radnici prochází rekonstrukcí

08.02.2020 18:38

Velká obřadní síň v historické budově jihlavské radnice se naposledy obnovovala při velké rekonstrukci v letech 2004 až 2006. Současná rekonstrukce začala krátce po Novém roce a potrvá do konce letošního března.

Jihlava: Obřadní síň na radnici prochází rekonstrukcí
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

O restaurátorské práce se stará akademický malíř Pavel Procházka, který v minulém roce šetrně zrestauroval také malou obřadní síň v přízemí radnice. Kromě zlacení a oprav stěn a stropu se ve velké obřadní síni vymění i poškrábané a místy rozestoupené parkety.

Obřadní síň je místností barokního původu, je součástí reprezentativních prostor vedle Velké gotické síně. Stěny a strop barokní síně jsou členěny do polí pozlacenou štukovou výzdobou a jsou lokálně poškozeny destrukcí a rýhami v omítce. Místy chybí štuková výzdoba včetně zlacení, které má zvýrazňovat hloubku a profilaci. Povrch stěn a stropu, včetně štuku je pokryt prachem. Strop má světle okrovou barvu, stěny jsou šedé. Barevnost a zlacení vychází z průzkumu v roce 2006. Už tehdy se čistily ornamenty štukové výzdoby a zbavovaly se silných vrstev vápenných a hlinkových nánosů. Ze stěn byly snímány hlinkové barevné nánosy. Zlacení na štukové výzdobě se také obnovovalo.

Jihlava

Nyní byly stěny a strop čištěny mechanicky, zbaveny prachu a jiných nečistot. Čištění bude probíhat i na zlacení. Barva na stěnách a stropě bude částečně snímána mokrým procesem. Destrukce v omítce, včetně prasklin na fabioně a stropě se musí vytmelit vápenným tmelem, směsí vápna a mramorové moučky. Doplní se chybějící štuková výzdoba a zlacení. Barevnost stěn byla po dohodě s památkáři a architektem upravena do jemných odstínů šedé, která dá lépe vyniknout štukové výzdobě.

Opravy a restaurování provádí akad. mal. Pavel Procházka za cenu 258 700 korun bez DPH. Ve čtvrtek 6. února schválili radní města Jihlavy zadání veřejné zakázky malého rozsahu také na opravu podlahy ve velké obřadní síni. Půjde o dubovou kazetovou parketovou podlahu, která bude muset vyrovnat nerovnosti podlahy, kde je místy výškový rozdíl 9 cm. Kazety budou mít vzor „Vídeňský kříž“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Přesun pečovatelské služby pod sociální služby přinesl pozitivní změny

16:14 Kroměříž: Přesun pečovatelské služby pod sociální služby přinesl pozitivní změny

Pečovatelská služba Kroměříž je od letošního roku součástí příspěvkové organizace města Sociální slu…