Jihlava: Podpora charitativní akce příčinou sporu

16.10.2017 19:46

Otevřený dopis zastupitele, vyjádření pořadatelky akce a odpověď primátora města

Jihlava: Podpora charitativní akce příčinou sporu
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

V sobotu 24. září 2017 proběhla na Masarykově náměstí v Jihlavě charitativní akce Guláš fest organizovaný Nadačním fondem Šťastná hvězda. Na průběh akce a její podporu Radou města Jihlavy, resp. záštitu primátora Rudolfa Chloupka reagoval zastupitel města Vítězslav Schrek. Zveřejňujeme jeho otevřený dopis, doplňujeme o reakci ředitelky NF Šťastná hvězda Aleny Skovajsové a odpověď primátora města Rudolfa Chloupka

Vážený pane primátore,

zasílám Vám svou veřejnou rezignaci na pozici předsedy Komise pro kulturu při Radě města Jihlavy. Berte prosím mé rozhodnutí v této formě jako vyjádření zásadního nesouhlasu se způsobem, jakým se Rada města pod Vaším vedením "nově" rozhodla přistupovat k podpoře projektů, které na místo kulturního obohacení života obyvatel Jihlavy slouží k propagaci politických stran a hnutí.

Dne 26.9.2017 jsem Vás na zasedání zastupitelstva města požádal o zvážení, zda je vhodné udělovat Vaši záštitu akcím, na kterých dochází k prezentaci politických stran a hnutí v rámci předvolební kampaně. To se zcela prokazatelně odehrávalo na jihlavském Masarykově náměstí na akci „Hvězdný guláš“, organizované nadačním fondem Šťastná hvězda. Následně jsem vyjádřil principiální nesouhlas s tím, aby takové akci byla ještě k udělené záštitě primátora přiznána radou města finanční podpora, a to vše bez možnosti vyjádření stanoviska kulturní komise. I přes to, následující den 27.9.2017, rada města nadačnímu fondu Šťastná hvězda finanční dar schválila.

Vážený pane primátore. Za celých sedm let, co jsem měl tu čest předsedat komisi pro kulturu, se nikdy nic takového nestalo. Vždy jsem se snažil dbát o to, aby komise pracovala věcně, bez politických a pokud možno lobbistických tlaků a vlivů. Tento trend ctili a respektovali vždy i všichni členové komise napříč politickým spektrem. Bohužel, toto platilo pouze do doby než rada města, které předsedáte, schválila za členku Komise pro kulturu zástupkyni za hnutí ANO, která je zároveň předsedkyní nadačního fondu Šťastná hvězda. Vaše rozhodnutí "sponzorovat" z veřejných prostředků města akci, která pod rouškou kultury, a dokonce charity, propaguje politické strany a hnutí v předvolební kampani, považuji v Jihlavě za zcela bezprecedentní. Připomínám, že všichni organizátoři kulturních akcí, kterým byla přidělena v grantovém systému finanční podpora, mají ve smlouvě o dotaci striktní podmínku, že nebudou na akci propagovat politické strany a hnutí. V případě akce nadačního fondu Šťastná hvězda tato podmínka nejednou zcela nepochopitelně neplatí. Tento přístup současného vedení města považuji ve světle takového rozhodování za zcela svévolný, nerespektující a naprosto ignorující nastavená pravidla a nehodlám se v pozici předsedy komise na takové praxi jakkoli podílet.

Na závěr mi dovolte poděkování všem členům komise, s nimiž jsem z pozice předsedy komise měl možnost spolupracovat.

S pozdravem

Vítězslav Schrek
člen zastupitelstva města Jihlava

***

Informace k 2. ročníku benefičního GULÁŠFESTU 2017

Dne 24. 9. 2017 se konal na Masaryk. náměstí charitativní “HVĚZDNÝ GULÁŠFEST“.

K účasti na této akci byly osloveny neziskové organizace, firmy, restaurace, politické strany. Vaření se mohl zúčastnit každý, kdo chtěl a měl chuť pomoci.

Startovné pro politické strany bylo 3.000,- Kč, pro ostatní soutěžící 1.500,- Kč. V důsledku nepříznivého počasí bylo nutno přizpůsobit cenu prodeje guláše (cca 20,- Kč porce). Avšak ne všichni soutěžící peníze darovali.

NF požádal Radu města o dar 10.000,- Kč (na zaplacení pódia), nikoliv kulturní komisi o grant.

Díky dárcům a Radě města jsme uhradili náklady spojené s akcí - pódium, zvuk, účinkující, TOI TOI (toalety), energie a reklamu.

Přesto se nám podařilo vybrat 15.800,- Kč. Tato částka je věnována 8 leté Verunce Gožďálové na speciální rehabilitaci, která se pohybuje od 58.000,- Kč a není hrazena pojišťovnou.

Za NF Šťastná hvězda
Alena Skovajsová

***

Odpověď na „otevřený“ dopis p. Schreka

Pominu-li, že bývá zvykem, že dopis by měl adresát obdržet dříve, než se jeho obsah dozví z tisku, chtěl bych uvést několik poznámek k emotivnímu a v mnoha ohledech zavádějícímu vyjádření p. Schreka.

1) Na webu Nadačního fondu Šťastná hvězda lze lehce zjistit, komu a na co je určen výtěžek charitativních akcí. Guláš fest je jen jednou z mnoha. Stejně je to i s množinou podporovatelů a přispěvatelů. Pro mě je to důvod si činnosti fondu vážit a podporovat ho.

2) Při udělení záštity pro mě není hlavním kritériem pořádající subjekt či jeho podpora, ale zvážení, zda je akce prospěšná pro ty, kterým je určena, zda má význam pro vzdělání, výchovu, propagaci města, připomenutí významných událostí nebo osobností nebo sociální či zábavný charakter pro cílovou skupinu. Tyto podmínky charitativní akce většinou splňují.

3) V žádosti o záštitu ani o finanční podporu není zmínka o politickém charakteru Guláš festu. Podle mých informací byly o možnosti účasti informovány všechny politické strany, ale i řada dalších organizací. Pro politické strany byly podmínky přísnější. Není mi nic známo o tom, že by politickým stranám byla zakázána účast na charitativních akcích Tolik ke kritizované akci Guláš fest.

K názoru p. Schreka k vhodnosti či nevhodnosti poskytování záštity nebo finanční podpory jednotlivých akcí:

1) Záštitu uděluje primátor nebo náměstek primátora dle svého uvážení, jestli při tom zohlední názory jiných osob je jeho věc. Pokud se v tomto můj názor od názoru p. Schreka liší, musím se rozhodnout sám.

2) Udělení dotace (do 50.000 Kč) nebo daru (do 20.000 Kč) je v kompetenci rady města. Rada přitom může přihlédnout k návrhu komise rady města, ale není jím vázána.

3) Zcela nepravdivé je tvrzení, že rada takto rozhoduje „nově“. O řadě žádostí o dotaci nebo dar rada města rozhodovala a předpokládám, že i bude rozhodovat i bez projednání v komisích a leckdy i opačně, než bylo příslušnou komisí doporučeno.

Ze shora uvedených důvodů považuji vyjádření p. Schreka za účelové, aby zdůvodnil svoji neochotu se nadále podílet na realizaci záměrů města ve funkci předsedy kulturní komise. Nebudu zde dále spekulovat, jak jeho teatrální gesto souvisí s jeho dalším politickým angažmá, případně s volebními kampaněmi.

Rudolf Chloupek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…