Jihlava: Poplatek za zahrádky podle manuálu se sníží, ostatní zaplatí víc

23.09.2021 19:31 | Tisková zpráva

Zastupitelé schválili navýšení místního poplatku za užívání veřejného prostranství. Zároveň ale schválili slevu 90 procent z tohoto poplatku pro ty, kteří se budou držet Manuálu dobrých restauračních zahrádek.

Jihlava: Poplatek za zahrádky podle manuálu se sníží, ostatní zaplatí víc
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Současný místní poplatek za užívání veřejného prostranství, který se většinou týká restauračních zahrádek, činí 2 Kč/m2 na Masarykově náměstí a 1 Kč/m2 jinde ve městě. Zastupitelé na včerejším zasedání schválili zdražení poplatku, a to na 10 Kč/m2 po celém městě, společně se změnou však byla schválena i 90procentní sleva z toho poplatku pro majitele, kteří se vzhledem a umístěním zahrádky drží Manuálu dobrých restauračních zahrádek v Jihlavě (manuál k přečtení ZDE).

„Soulad restaurační zahrádky s Manuálem bude posuzovat Útvar městského architekta, který Manuál ve spolupráci s odborem dopravy a památkáři vytvořil. Manuál sladil požadavky zainteresovaných stran a byl konzultován také s jihlavskými provozovateli zahrádek. Podobu zahrádky je vhodné projednat na Útvaru městského architekta před jejím pořízením. Pro umístění zahrádky v Městské památkové rezervaci bude i nadále potřeba závazné stanovisko památkářů, jejichž požadavky jsou samozřejmě zahrnuty v Manuálu,“ uvedl Aleš Stuchlík, vedoucí ÚMA.

Manuál obsahuje popis dobrého řešení restauračních zahrádek a jejich ideální umístění i ohrazení. Dále doporučený vzhled mobiliáře, stínících prvků a reklam. Vhodné je používat například židle, a stoly z tradičních materiálů, jako je dřevo, textil či kov. Naopak je nežádoucí používat laciný mobiliář z plastu. Co se týče umístění, tak zahrádku lze zřídit i na frekventovaných místech, je však nutné zachovat dostatečnou průchodnost.

Průměrný příjem z poplatku za užívání veřejného prostranství je za roky 2019 a 2020 145 tisíc korun ročně. Se zvýšeným poplatkem by se příjem více než ztrojnásobil, pokud se však poplatníci budou držet Manuálu, příjem se sníží o třetinu na 100 tisíc korun ročně.

Manuál dobrých restauračních zahrádek pro město Jihlava vznikl v návaznosti na Kartotéku vizuálního smogu, která definuje vzhledové problémy ve městě a navrhuje postupy pro jeho vyčištění. Více o Kartotéce naleznete ZDE. Vznikem Manuálu se Jihlava řadí k dalším městům usilujícím o kultivaci veřejného prostoru, podobě restauračních zahrádek se věnuje například Brno, Opava a Český Těšín.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

19:06 Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

Využijte možnost bezplatné přepravy z Labské stezky přes Klíši a Bukov na Severní Terasu.