Jihlava: Při opravě městského domu se našly barokní malby

08.08.2019 13:15

Na klenby domu v ulici Matky Boží někdo před dvou sty lety namaloval slunce a oblaka.

Jihlava: Při opravě městského domu se našly barokní malby
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Bytové oddělení odboru správy realit městského úřadu každoročně opraví desítky domů v Jihlavě. Rutinní práci však letos přerušil výjimečný nález, a to v domě na ulici Matky Boží 12. Při odstraňování omítek zedníci odhalili nástropní malby v klenbě krytého dvora.

„Po konzultaci s akademickým malířem Pavlem Procházkou jsme objednali jejich restaurování. Po dokončení prací se na stropě objevily dvě krásné malby měsíce a slunce, obklopené oblaky,“ uvedl náměstek pro úsek správy realit Petr Laštovička.

Dle restaurátorského průzkumu jsou malby z období baroka v Jihlavě ojedinělým nálezem. „Malby mají symbolizovat přání: „Dej Bůh štěstí tomu domu.“ Slunce představuje majitele domu a měsíc jeho manželku jako paní domu,“ přiblížil restaurátor maleb Pavel Procházka.

Dům v ulici Matky Boží 12 je kulturní památkou zapsanou v Ústředním seznamu kulturních památek České republiky. Restaurátorské práce proto musely být provedeny šetrně.

„Po náhodném nálezu maleb na klenbě domu byl proveden celoplošný odkryv nástropních maleb a doplnění chybějících omítek. Poté byla malba sjednocena retuší a doplněna rekonstrukcí,“ uvedl Pavel Procházka.

Staronové holubičky v malé obřadní síni

Letos v březnu prošla opravou také malá obřadní síň. Místnost v přízemí jihlavské radnice byla za první republiky využívána jako stáj pro policejní koně a její zdi jsou dosud nasyceny solemi z koňského potu. Kvůli soli padala omítka, a tak dostala klenba obřadní síně letos speciální odsolovací zábal, který alespoň částečně odstranil přebytek solí v omítce.

„Klenba je dělena do osmi polí, v prvních čtyřech jsou fragmenty evangelistů v oblacích nad anděly. V dalších polích bylo po odkrytí nalezeno nebeské ptactvo. Jedna holubice byla docela zachovalá, z dalších zbyly jen fragmenty,“ prozradil Pavel Procházka, který se na restaurování malé obřadní síně také podílel.

Malby v dalších polích se nezachovaly, a to nejen kvůli erozní soli ve stěnách síně. Při rekonstrukci celé jihlavské radnice v roce 2005 použila stavební firma v obřadní síni nevhodné omítky, které dosud udržují ve zdech vlhkost. Po odstranění části novodobých omítek na klenbách, které překrývaly původní omítky, se objevily další fragmenty malby.

„Zachovala se středová malba beránka Božího, podle které se předpokládá, že v ostatních dvou polích byly malby Božího oka jako Boha otce a holubice jako Ducha svatého, pod kterými byl oltář,“ doplnil restaurátor.

Poslední fragmenty maleb v dříve měšťanské kapli, kterou využívali zejména konšelé, jsou dnes díky šetrné restaurátorské práci v malé obřadní síni znovu k vidění. „Provedli jsme barevnou rekonstrukci maleb a napodobivou retuší doplnili původní malby. Pokud bychom malby rekonstruovali, tak by bylo potřeba zapojit vlastní fantazii, jelikož nejsou žádné záznamy o původním vzhledu,“ dokončil Pavel Procházka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

10:23 Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Festival byl rekordní co do počtu prodávajících i návštěvno…