Jihlava: Spory o vodu chce město co nejrychleji ukončit

10.01.2020 14:10

Rozhodnutím soudu skončila povinnost veřejné služby pro společnost JVAK a od ledna tak musí provozovat vodovod asi pro 1100 domácností VAS, a.s. Dál však trvá snaha statutárního města Jihlavy, aby si svůj vodohospodářský majetek spravovalo samo.

Jihlava: Spory o vodu chce město co nejrychleji ukončit
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

JVAK ve veřejné službě obstál, udělal vše, co mu nařídil správní orgán, tedy okresní vodoprávní úřad v Pelhřimově, který nařídil povinnost veřejné služby. „Ovšem nyní, když soud řekl, že provozovatel je známý a že jím je VAS, a.s., tak byť se nám toto rozhodnutí nelíbí, musíme ho respektovat,“ řekl náměstek primátorky Petr Laštovička z ODS.

Znamená to, že od ledna do konce roku 2020 bude provozovat tento městský majetek (tedy majetek s právem hospodaření) VAS, a.s. Tato společnost nyní vyzývá domácnosti doposud obsluhované společností JVAK osobním dopisem k tomu, aby si zálohy na vodné a stočné převedli na její účet. JVAK souběžně zjišťuje stavy vodoměrů. Týká se to především obyvatel příměstských částí Zborné, Pístova, Popic, části Kosova a také části Doliny a Starých Hor. Jde asi o desetinu vodovodních přípojek v Jihlavě.

„I na tomto konkrétním případu se jasně ukazuje, že dlouhodobá právní bitva o to, kdo dřív zničí protivníka, která se v Jihlavě vede už víc než sedm let, nikam nevede,“ mrzí Petra Laštovičku. Spory pouze obtěžují obyvatele. Nyní nejenom přepisem čísla účtu vodného a stočného, ale i zdražením vody nebo dlouhodobě neopravovanými ulicemi a vodovodními a kanalizačními trubkami v zemi. „To je pro nás nepřípustné a nemůžeme už takové obtěžování obyvatel dopustit. Kdybychom nerespektovali rozhodnutí soudů nebo správních orgánů, nemusela by do budoucna lidem doma téct voda z kohoutků, což je naprosto nemyslitelné,“ uzavírá Petr Laštovička.

Nyní stále platí memorandum, ve kterém se obě strany sporu dohodli na tom, že právní válku nechtějí vést a že se chtějí co nejdříve dohodnout a přestat dlouhodobými spory obtěžovat obyvatele. Cílem města je a stále bude, aby vodárenskou infrastrukturu na území Jihlavy vlastnilo a samo provozovalo. Je to i v programovém prohlášení rady a město z těchto nároků nehodlá ustoupit.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Příběhy našich sousedů ve Vsetíně

16:31 Vsetín: Příběhy našich sousedů ve Vsetíně

Příběhy našich sousedů je vzdělávací projekt neziskové organizace Post Bellum pro žáky osmých a devá…