Jihlava: Střecha radnice se bude opravovat

23.03.2021 19:53

Upraví se také hodinová věž a ciferník hodinového stroje. Stavební práce začnou v průběhu dubna a potrvají až do konce září.

Jihlava: Střecha radnice se bude opravovat
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Střecha historické budovy jihlavské radnice na Masarykově náměstí projde opravou. V letošním roce proběhne první etapa, při které se opraví část střechy do Masarykova náměstí.

Anketa

Je dobře, že mají být na covid testováni všichni zaměstnanci i OSVČ?

39%
61%
hlasovalo: 8163 lidí

Druhá etapa se navrhne k realizaci pro příští rok, při té se opraví část střechy do vnitrobloku radnice. Střecha je dlouhodobě ve špatném technickém stavu a v období přívalových dešťů do ní již několikrát zateklo. Při opravě se kompletně vymění stávající krytiny, které tvoří keramické tašky (Bobrovky) a opraví či se vymění stávajících klempířské prvky, včetně nového nátěru.

„Opraví se a natřou také krytiny hodinové věže, jejichž součástí je hodinový stroj, který také projde úpravou a nahrazeny budou i jeho rafičky. Dále se pracovníci zaměří na vikýře nad střešní krytinou, kde je předběžně navržena výměna krokviček a dřevěného bednění vikýřů. Z části se opraví také konstrukce krovu, rozsah této opravy bude určen po odstranění krytiny a kontrole technického stavu krovu, nicméně počítáme s výměnou a impregnací poškozených částí,“ doplnil tajemník úřadu Evžen Zámek.

Celková oprava střechy bude stát přes 3 miliony korun. „Podali jsme si žádost o zařazení kulturní památky budovy radnice do Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón, předběžně máme přislíbenou dotaci ve výši 500 tis. Kč,“ dodala Vladislava Hudečková, vedoucí kanceláře tajemníka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…