Jihlava: V Parku Gustava Mahlera jsou Příběhy našich sousedů

27.08.2022 20:33 | Tisková zpráva

Vernisáž výstavy, která prezentuje příběhy pamětníků z Jihlavska, se uskutečnila kvůli deštivému počasí v kavárně Bau Bau bistro & café u Parku Gustava Mahlera. Příběhy našich sousedů psali žáci jihlavských základních škol a gymnázia s pomocí neziskové organizace Post Bellum. Mezi pamětníky jsou známá jména, jako hokejista Jiří Holík, badatel Ladislav Vilímek nebo spisovatelka Ludmila Klukanová.

Jihlava: V Parku Gustava Mahlera jsou Příběhy našich sousedů
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

V Parku Gustava Mahlera byla v minulém týdnu zahájena jedinečná výstava Příběhy našich sousedů. Vernisáž výstavy panelů prezentujících příběhy pamětníků z dob, kdy svoboda nebyla samozřejmostí, symbolicky doprovodil déšť a zamračené počasí. Zúčastnění se proto přesunuli do příjemnějšího prostředí vedlejší kavárny Bau Bau bistro & café, kde využili příležitosti a nad šálkem kávy společně zavzpomínali.

Jihlavští žáci na projektu pracovali již od roku 2014. Vyhledali pamětníka, kterého společně s učitelem navštívili a vyslechli si jeho příběh. Ten pak za spolupráce koordinátorů z Post Bellum doplnili fakty a historickými údaji z archivů či dalších zdrojů. Nakonec za pomoci profesionálů z Českého rozhlasu vytvořili rozhlasovou reportáž, kterou společně s příběhem prezentovali odborné porotě.

Na vernisáž přišel také jeden ze žáků – mladý Lukáš K., který se před třemi lety, ještě když chodil na ZŠ E. Rošického, zabýval příběhem svého souseda z Jihlavy, architekta Zdeňka Baueršímy: „Ze začátku to bylo těžké, člověk byl hozený do vody a nevěděl na co zeptat, čím začít. Hodiny dějepisu probíhaly jinou formou a spojit si do kontextu údaje z učebnic s konkrétním vyprávěním pamětníka nebylo jednoduché. Jakýkoli dokument, film nebo učebnice totiž nikdy zcela neukážou tu upřímnou vzpomínku. Až pak si člověk uvědomí některé věci, které si normálně neuvědomí.“

Osobní setkání mladých lidí s dějinnými událostmi prostřednictvím vyprávění pamětníků kvitoval v úvodu vernisáže i radní pro oblast školství Daniel Škarka: „Studenti tak vidí, že historie není o nějakých odstavcích v knížkách, ale bylo to skutečně prožito a nebylo to vždy příjemné. Myslím si, že tento projekt by měl i nadále pokračovat, protože sdílená historie je živá.“ Kromě něj během úvodu promluvil také náměstek jihlavské primátorky Petr Ryška, senátor Miloš Vystrčil nebo dlouholetá koordinátorka projektu v Jihlavě Marie Bohuňovská. Přítomný byl ale například i nový rektor Vysoké školy polytechnické Zdeněk Horák. Z pamětníků se přišli podívat Ludmila Čechová, Zdeňka Dudrová, Zdeněk Baueršíma, Jiří Holík a Jan Litomiský.

Pamětníků ubývá

Podle dlouhodobé jihlavské koordinátorky projektu Příběhy našich sousedů Marie Bohuňovské pamětníků bohužel ubývá. „A to hlavně těch, kteří by mohli zavzpomínat na konec války a odsun Němců. Už se není téměř možné ptát lidí, co zažili v padesátých letech,“ uvedla s tím, že je ale dost těch, kteří mohou ještě promluvit o zážitcích z roku 1968. „Navíc pamětníci jsou i ti, kteří v roce 1989 zažili změnu režimu. Ne všichni o tom ale chtějí vyprávět. Zvláště lidé, kteří zažili komunistické lágry. Je v nich totiž stále strach,“ doplnila Marie Bohuňovská.

„Od roku 2014, kdy Jihlava začala s organizací Post Bellum spolupracovat, se do projektu Příběhy našich sousedů zapojilo celkem 14 škol s 242 dětmi a 49 učiteli. Dohromady vyzpovídali už 61 pamětníků,“ doplnil Tomáš Koukal, vedoucí odboru školství, jehož pracovníci společně se zástupci Post Bellum výstavu připravili.

Výstupy žáků jsou navždy uchované v Paměti národa, zároveň se zveřejňují na internetové stránce ZDE. Výstava Příběhy našich sousedů je v Parku Gustava Mahlera k vidění až do 30. září.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyškov: Za volantem seděli opilí. Řidič to na strážníky zkoušel s jedním pivem

20:27 Vyškov: Za volantem seděli opilí. Řidič to na strážníky zkoušel s jedním pivem

Hlídka městské policie, která v okolí Sídliště Osvobození prováděla kontrolní činnost, si v neděli 2…