Jihlava: V ulicích bude po setmění lépe vidět

13.11.2021 17:02 | Tisková zpráva

Díky novému veřejnému osvětlení se zlepší viditelnost na několika dalších místech v krajském městě. Nová svítidla už jsou například v ulici Rantířovská a další přibudou v ulicích Sokolovská nebo Pávovská.

Jihlava: V ulicích bude po setmění lépe vidět
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

V ulici Rantířovská je nové veřejné osvětlení postaveno v úseku dlouhém 650 metrů, a to od čerpací stanice ONO po ulici Lipová. „V dané lokalitě bylo pouze staré osvětlení chodníku. Silnice nebyla osvětlena vůbec. Díky nasvícení silnice jsme mohli osvětlit i tamní přechod pro chodce,“ uvedl náměstek primátorky pro oblast rozvoje města Petr Ryška.

V ulici je postaveno 28 nových trakčních sloupů, na kterých je osvětlení namontováno. „Trakční sloupy byly zvoleny kvůli možnému budoucímu rozvoji trolejbusové dopravy v dané oblasti,“ vysvětlil Petr Ryška. Celkové náklady akce byly 4, 1 milionů KČ bez DPH.

Město navíc pravidelně investuje také do výměn dosluhujících lamp na starších sloupech veřejného osvětlení. Zdroje světla tak průběžně vyměňuje za úspornější LED lampy s lepší svítivostí. „Začali jsme s tím před cca pěti lety na ulicích Havlíčkova, Okružní, Jiráskova nebo Tolstého,“ uvedl Karel Trojan z odboru dopravy jihlavského magistrátu.

Nová světla díky trolejbusům

Anketa

Zvládne Fialova vláda covid lépe než Babišova?

3%
94%
hlasovalo: 36259 lidí

Díky rozvoji trolejbusové dopravy se nových světel dočkají také lidé v ulicích Sokolovská a Pávovská. Osazování nových svítidel s technologií LED zde bude probíhat postupně, podle toho, jak bude postupovat stavba trolejbusové tratě. První svítidla by tak mohla být osazena na jaře 2022, hotovo by pak mělo být na konci léta 2022. Náklady jsou vyčísleny na cca 15,7 milionů Kč bez DPH.

Další nové veřejné osvětlení plánuje vedení Jihlavy v ulicích Znojemská, Brtnická, Kosovská, Seifertova, U Hřbitova, Pražská a Průmyslová. Místa byla vybrána po dohodě se správcem a provozovatelem veřejného osvětlení. „Jsou to místa, kde je větší pohyb lidí nebo kde už končí životnost svítidel,“ dodal náměstek primátorky Petr Ryška s tím, že hotovo by mělo být do konce srpna příštího roku.

Tato výměna svítidel proběhne v rámci programu EFEKT a předpokládaná cena je 2,8 milionů korun bez DPH.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

22:05 Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

Pomoc s vyššími náklady při plánování prázdninových aktivit dětí. I to je jedním z cílů sociální pol…