Jihlava: Vánoce by měly být s kluzištěm i jarmarkem

05.11.2021 19:33 | Tisková zpráva

Na Masarykově náměstí kolem morového sloupu už vzniká dřevěná konstrukce ledové plochy a připravený je i vánoční strom, nové ozdoby a naplánovaný je jarmark. V areálu Českého mlýna se připravuje na zimu také lyžařský okruh pro běžkaře.

Jihlava: Vánoce by měly být s kluzištěm i jarmarkem
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Podle plánu radnice má být kluziště v provozu od 28. listopadu 2021 do 30. ledna 2022. Je ale pravděpodobné, že zkušební provoz s bruslaři se zahájí dřív. Adventní kulturní program je plánovaný na každý den od 16 do 19 hodin. Skladba účinkujících vychází ze spojení jednotlivých spolkových komunit v Jihlavě s přiřazením žáků ZUŠ Jihlava a profesionálních divadelních a hudebních uskupení. Dále je připravena prezentace kovářského řemesla nebo filmové projekce pro jednotlivé večery. „Na náměstí budou umístěny dezinfekční stojany a provoz kluziště i program se zřejmě bude podřizovat aktuální koronavirové situaci a vládním nařízením. Počítáme i s tím, že vpouštět na led se bude po kontrole bezinfekčnosti v počtech dle aktuálně platných nařízení,“ upřesnila primátorka Jihlavy Karolína Koubová.

Vánoční jarmark

Trhy by měly začít na 1. adventní neděli (28. listopadu 2021)  a skončí 22. prosince. Zatím město počítá se zhruba 28 dřevěnými stánky v kruhu kolem kluziště, kde bude možné koupit zejména občerstvení v podobě horkých nápojů, klobás, bramboráků, trdelníků a vánočního cukroví. Trhovci by měli prodávat také vánoční sortiment jako jsou ponožky s vánočními motivy, věnce, ozdoby, svíce apod. Další vánoční sortiment pak bude v navazující části stánků, které budou stát podél OD Prior. Zde by mohlo být zhruba 25 dalších stánků. Na náměstí bude opět možné sehnat i vánoční stromky nebo jmelí. Vzhledem k opatřením budou mezi stánky dvoumetrové vzdálenosti a také dezinfekce u každého prodejce. V letošním roce bude stát mezi stánky rovněž pár dřevěných „krmelců", tedy zařízení, pod které se lze schovat a konzumovat zakoupené občerstvení. Počítá se také se třemi gastro stánky, které nabídnou malý zážitkový festival chutí.

Vánoční strom

Vánoční strom pro Jihlavu věnoval soukromník ze své zahrady na rohu ulic Smrčenská a Mánesova. Nyní se řeší transport stromu s firmou, která má velký jeřáb a transportní plošinu. Jedná se o stříbrný smrk, tedy druh jehličnanu, který se nemůže převážet v mrazivém počasí kvůli hrozícímu polámání větví. Termín převozu na náměstí se tedy bude plánovat s ohledem na předpověď počasí. Termín rozsvícení stromu město také nebude propagovat z důvodu vývoje epidemiologické situace a hrozícího srocování lidí na Masarykově náměstí. Záznam rozsvícení stromu chce město vysílat na webu a sociálních sítích města. 

Nová výzdoba

Letos Jihlava investovala do obnovy výzdoby města a nákupu nových vánočních řetězů a ozdob na vánoční strom 600 tisíc korun. Strom by měl být letos skoro celý v novém vánočním hávu. Už v červnu nechalo město také repasovat většinu převěsů a samostatných světelných prvků na veřejné osvětlení. Měnily se např. nesvítící žárovky a opravovaly se světelné kabely u zvonků a vloček, které i letos ozdobí sloupy veřejného osvětlení. Všechny světelné převěsy a vánoční prvky na sloupech se budou umisťovat jako každoročně v oblasti městské památkové rezervace a v okolních ulicích.

Běžkařský okruh

Město ve spolupráci se spolkem Lyžařské Jihlavsko bude i letos opět zajišťovat údržbu lyžařského běžkařského okruhu. Tentokrát nebude u amfiteátru v lesoparku Heulos ale ve volnočasovém areálu Český mlýn u řeky Jihlavy. Na ploše vedle pumptracku se začne vyrábět sníh ihned, jakmile začne mrznout. „Sněhová děla jsou už v Českém mlýně připravena, okruh bude dlouhý až 1200 metrů. Může být ale i poloviční, záležet bude na sněhových podmínkách a možnostech rozvážet vyrobený technický sníh po areálu. Elektřina i čerpadla a sněhová děla jsou zajištěna,“ řekl náměstek primátorky Petr Ryška.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

nezávislost

Dobrý den, podle vás jsme nejsme politicky nezávislí, znamená to, že volby jsou u nás zbytečné? Taky tvrdíte, že je třeba, abysme byli nezávislí i ekonomicky a v zemědělství. Je to ale vůbec možné, když je naše ekonomika závislá na exportu a na německé ekonomice? A co se týče zemědělství, jak chcete...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Volač a Klikač okrádají Česko

22:28 Jihlava: Volač a Klikač okrádají Česko

Přednáška zaměřená na ochranu před digitálními útoky se uskuteční v kině Dukla Jihlava ve středu 29.…