Jihlava: Vegetační klid je vhodný pro kácení stromů

07.01.2023 10:52 | Tisková zpráva

Zima je obdobím vegetačního klidu a zároveň časem pro potřebné kácení a pěstební probírky stromů a keřů. Kácení v Jihlavě se uskuteční na několika místech, a to od ledna do března.

Jihlava: Vegetační klid je vhodný pro kácení stromů
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

V letošním období vegetačního klidu, tedy od ledna do března 2023, musí nechat město pokácet větší množství stromů v lesoparcích Velký Heulos a Helenín, na sídlištích Nad Plovárnou a Na Kopci. K zemi půjdou suché, usychající a poškozené stromy. Jihlava plánuje i kácení stromů na Lesnově, v Pístově, v Henčově a v ulicích Sokolovská, Březinova, Demlova, E. Rošického. Náhradní výsadby se uskuteční v následujících letech na plochách, kde je pro stromy dostatek prostoru.

Anketa

Kdo by hájil ČR před Bruselem lépe?

hlasovalo: 28224 lidí

„Stromy ke kácení jsou určeny na základě vlastních šetření správce veřejné zeleně, výstupů z inventarizace zeleně, na základě podnětů veřejnosti a některé stromy je nutné kácet z důvodu kolize se stavbou nebo rekonstrukcí,“ uvedla vedoucí odboru životního prostředí Katarína Ruschková.

Město stejně jako každý vlastník musí mít podle zákona vyřízené povolení ke kácení dřevin od orgánu ochrany přírody, a to u stromů s obvodem větším než 80 cm měřeném ve výšce 130 cm. V lokalitách Sokolovská, U Koželuhu, Na Kopci, Žižkova, Brněnská, DPS Jiráskova nebo Bří Čapků je kromě probírek v plánu i rušení některých živých plotů.

„Důvodů je několik. Například kvůli nevhodnému umístění, nevhodnému druhu keře, jejich vysokému stáří či slábnoucí vitalitě, která vede ke zvyšujícím se nákladům na pravidelný řez a údržbu. Žádoucí dosadby volně rostoucích menších keřů budou pak samozřejmě řešeny, a to individuálně,“ doplnila Ruschková.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

22:28 Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

V nedávné době byly dokončeny dvě územní studie, které stanovují rozsah a způsob zástavby na plochác…