Jihlava: Veřejná LED osvětlení se vyplatí

18.01.2023 13:02 | Tisková zpráva

Městu ročně přibude dalších několik desítek lamp, ať to je z vlastních investic nebo při převzetí nových lokalit od developerů. Postupnou modernizací veřejného osvětlení na LED systémy však můžeme dosáhnout velmi významných úspor. Přečtěte si článek z lednových Ježkových očí.

Jihlava: Veřejná LED osvětlení se vyplatí
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Veřejné osvětlení město zajišťuje na silnicích a chodnících, v parcích, na veřejných prostranstvích a v malé míře osvětluje i památky. O menší opravy lamp se stará odbor dopravy a velké investiční akce, jako jsou například výměny osvětlení v celých ulicích, zajišťuje odbor rozvoje města.  Od začátku energetické krize hledají pracovníci obou zmíněných odborů společně s primátorem města Petrem Ryškou možnosti jak ušetřit a svítit co nejšetrněji.

Největší potenciál úspor má výměna za úsporná LED osvětlení. V minulém roce bylo vyměněno 250 svítidel v ulicích Znojemská, Brtnická, Kosovská, Seifertova, U Hřbitova, Pražská a Průmyslová, a dále byla dokončena výměna dalších 237 svítidel, která proběhla v souběhu s výstavbou nové trolejbusové trati v ulicích Pávovská a Sokolovská.

V Jihlavě je přitom široká škála výbojek veřejných osvětlení. Ty nejsilnější, které osvětlují celé ulice, mohou mít příkon až 400 W. Po výměně jedné takové za LED systém s příkonem pouze 65 W, se může ročně ušetřit až 400 kWh. Při současných cenách energií tak jedna vyměněná lampa ušetří ročně až 3 200 Kč, což vzhledem ke zmíněným loňským a letošním výměnám přibližně 500 kusů svítidel může vytvořit roční úsporu až 1 600 000 Kč.

A výměny budou pokračovat, navíc jsou podporovány dotačními programy. Například ty loňské byly podpořeny částkou 1 234 000 Kč ze státního programu na podporu úspor energie EFEKT II. Město žádá také o podporu z Národního programu obnovy, která by jenom u ulic Pávovská a Sokolovská dosáhla výše přibližně dvou milionů korun. Výměna jednoho svítidla přitom stojí 10–15 tisíc korun v závislosti na tom, jestli se mění pouze svítidlo nebo i elektrická přípojka.

Kam už město nedosvítí

Další úspory se dají najít i v radikálnějších řešeních, jako světlo zcela zhasnout. K tomu je však nutná podrobná revize a odborná debata. „Uvažujeme i o vypnutí osvětlení ryze soukromých pozemků či předání jiným institucím nebo o vypnutí osvětlení památek. Dále je nutné identifikovat a následně vypnout zbytná, tedy zdvojená světla. Problém je však v tom, že pokud se veřejné osvětlení vypne na delší dobu, dojde k jeho nevratnému zničení, protože se v něm kondenzuje vzdušná vlhkost, která mimo provoz nevyschne a celou vnitřní elektroinstalaci nenávratně degraduje,“ doplnil primátor Petr Ryška.

Konkrétně mají pracovníci magistrátu města v hledáčku osvětlení sportovně-relaxačního areálu Český mlýn. To zde bylo s úspornými LED nainstalováno teprve na konci roku 2021 a prodloužilo tak denní využití parku o několik hodin. Přesto se zde v nočních hodinách pohybuje minimum lidí a lampy by mohly být vypnuté například v době od 23 hodiny noční do páté hodiny ranní. Podobně se uvažuje také například o osvětlení cesty z Henčova do Malého Beranova a dalších méně využívaných komunikací.

Regulace, opravy a zbytečná hlášení

Další výhodou LED osvětlení je jejich velmi nízká poruchovost a možnost regulovat svítivost. V největší intenzitě – tedy na 100 %, se svítí po západu slunce až do 22 hodiny večerní, kolem půlnoci se svítivost snižuje až na 50%. Zpět na plnou intenzitu se začíná osvětlení vracet kolem páté hodiny ráno.

Opravy poruch zajišťují na základě objednávek odboru dopravy elektrikáři z divize veřejného osvětlení a signalizace Služeb města Jihlavy (dále SMJ). Ti jezdí až k deseti rozbitým lampám denně a nejčastěji právě k těm nejstarším, které dosahují věku až šedesáti let. Město je přitom rozděleno do větších elektrických okruhů a často se kvůli opravě jedné lampy musí v bílý den rozsvítit celé sídliště. Pokud tedy veřejné osvětlení ve dne svítí, tak není hned nutné volat na dispečink, nahlašovat poruchu či si stěžovat, že město nešetří. Ve většině případů se totiž jedná o opravu.

„Vždy se musí zapnout určitá sekvence ve městě, kterou pak pracovníci objíždějí a hledají světla, která blikají nebo jsou vypnutá. Opravovat světla tedy můžeme jen pokud svítí, a to nejen kvůli nalezení těch, která nefungují správně, ale také abychom přišli na to, co je na nich špatně,“ doplnil vedoucí zmíněné divize SMJ Jaroslav Munduch.

Pokud si i přesto myslíte, že má některá lampa poruchu, je nejefektivnější využít webovou aplikaci Hlášení závad. Tu najdete ZDE. „A kdyby se připravovala nějaká větší mimořádná oprava nebo by došlo k výjimečnému nočnímu vypnutí či dennímu zapnutí veřejného osvětlení, budeme obyvatele dané ulice předem informovat prostřednictvím aplikace ZDE,“ dokončil tiskový mluvčí města Radovan Daněk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Náchod: Lampionový průvod s ohňostrojem

7:37 Náchod: Lampionový průvod s ohňostrojem

V rámci letošních oslav 770 let od první písemné zmínky o našem městě jsou pořádány akce v duchu OSL…