Jihlava: Zdražení pouze o 124 korun ročně, město bude dál za odpady doplácet

07.11.2021 15:45 | Tisková zpráva

Od letošního roku platí nový zákon o odpadech, který městům výrazně zdražil skládkování. Zastupitelé Jihlavy proto schválili změny v obecní vyhlášce a navýšili poplatek na 804 Kč za rok. Stále však bude možné uplatit slevu ve výši 100 Kč na poplatníka.

Jihlava: Zdražení pouze o 124 korun ročně, město bude dál za odpady doplácet
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Místo stávajících 680 Kč Jihlavané ročně zaplatí za odpad 804 Kč, tedy o desetikorunu měsíčně víc než doposud. I přesto bude Jihlava i nadále na systém nakládání s odpady doplácet. V přepočtu na jeden měsíc zaplatí každý obyvatel města 67 Kč. Za tyto peníze bude mít zajištěný kompletní odpadový servis - černé popelnice u domů, hnědé popelnice na bioodpad po celém městě, přes 300 kontejnerových stání na separovaný odpad, tři sběrné dvory na nebezpečný nebo objemný odpad či uliční odpadkové koše a řadu dalších služeb.

K navýšení poplatku a schválení nové vyhlášky vedl zastupitele především nový zákon o odpadech, který platí od začátku letošního roku a směřuje jednoznačně k omezování skládkování odpadů, podpoře recyklace a energetického využití odpadů.  Nová vyhláška začne platit od Nového roku 2022. Důvodem ke zdražení poplatku je také stále se zvyšující množství produkovaného odpadu, se kterým se zvyšují i náklady na jeho zpracování.

„Město ve skutečnosti za odpady ještě doplácí, celková cena nákladů totiž dosahuje 976 Kč na obyvatele. Poplatek 804 koruny, který budou nově Jihlavané platit, je nižší o předpokládané náklady na svoz odpadu do jiných zařízení. Vedení města souhlasí, že ačkoliv tyto náklady přímo souvisejí s produkcí odpadů, nebudou se v roce 2022 na poplatníky přenášet. Jinak se výše nového poplatku odvíjí od nákladů, které mají přímou vazbu na produkci odpadu, tedy například svoz komunálního i tříděného odpadu či sběr a odstranění nebezpečného či objemného odpadu na sběrných dvorech,“ uvedla Renáta Kubištová Havlínová z oddělení poplatků ekonomického odboru města Jihlavy.

Jihlava má typ poplatků za odpady, který je vázaný na trvalý pobyt či vlastnictví nemovitosti. Výše poplatku se vypočítává z nákladů, které město na nakládání s odpady vynakládá. Jeho výši tedy může ovlivnit každý z nás, a to snížením produkce odpadu. Je možné uplatnit také slevu z poplatku, a to 100 Kč, pokud se poplatník zapojí do Programu zodpovědného nakládání s odpady, jak se do programu zapojit najdete zde. Jihlava navíc prosazuje heslo, podle kterého je nejlevnější ten odpad, který vůbec nevznikne. Jak na to, se můžete podívat na www.jihlava.cz/bezodpadu/

Z celkového počtu 51325 poplatníků je do Programu zodpovědného nakládání s odpady zapojeno, 23406 lidí.

Město Jihlava se nově od začátku letošního roku stalo také poplatníkem tzv. skládkovacího poplatku, který v uplynulých letech neplatilo. Sazba za ukládání jednotlivých druhů odpadů na skládku se bude pro město do roku 2030 každoročně zvyšovat. Např. za uložení využitelných odpadů dojde k navýšení ze současných 800,- Kč/t až na 1 850,-Kč/t. Z těchto důvodů musí začít Jihlava méně skládkovat a zahájí postupné odklánění využitelných odpadů také do zařízení na energetické využití. Jako první se do spalovny SAKO v Brně začal už v letošním roce navážet z Jihlavy velkoobjemový odpad.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Proběhla velká úklidová akce dobrovolníků

22:28 Liberec: Proběhla velká úklidová akce dobrovolníků

Statutární město Liberec opět podporovalo dobrovolníky, kteří se připojili k úklidové akci Ukliďme L…