Jihlava: Zimní údržba se více zaměří na frekventované chodníky

26.10.2019 20:30

Preferována bude okamžitá údržba chodníku, a to na úkor údržby krčků u obytných domů.

Jihlava: Zimní údržba se více zaměří na frekventované chodníky
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Plán zimní údržby pro nadcházející sněhovou pokrývku je připraven a přináší několik novinek, které se týkají zejména údržby frekventovaných chodníků. Aktualizoval se mimo jiné i plán údržby nově vzniklých komunikací, které v Jihlavě během roku vznikly. Jaké chodníky budou pod hledáčkem Služeb města Jihlavy (SMJ), jež zimní údržbu pro Jihlavu zajišťují, lze zjistit v online GIS mapě zde.

„Aktualizace se snaží vyjít ze zkušeností z minulého roku. Bylo potřeba lépe rozložit sílu pracovníků Služeb města Jihlavy a zaměřit se na opravdu kritická místa. To však nelze s kompenzací údržby na jiných místech, která třeba nejsou tak frekventovaná nebo si je udržují sami obyvatelé okolních domů,“ uvedl náměstek pro oblast dopravy Petr Laštovička.

Chodníky místo krčků u bytových domů

Plán zimní údržby komunikací vychází ze zákona, podle něhož se komunikace udržují na základě pořadí důležitosti a musí být pro jejich úklid dodrženy zákonné časové limity. Údržba chodníků sice zákonem stanovena není, Jihlava s ní přesto v plánu zimní údržby počítá.

Preferované budou páteřní chodníky v centru města na sídlištích, trasy do školy, cesty k zastávkám MHD a další. U některých frekventovaných ulic však byl z plánu zimní údržby naopak vypuštěn protilehlý málo využívaný chodník – většinou u něj nejsou vstupy do bytových domů.

Další výraznou změnou je vypuštění údržby málo využívaných propojovacích chodníků, spojovacích krčků mezi páteřními chodníky a vstupů do bytových domů. „Ušetřené pracovní síly budou použity na častější úklid exponovaných míst, jako jsou zastávky nebo schodiště,“ vyjádřil Petr Laštovička.

„Z naší dlouholeté zkušenosti plyne, že si obyvatelé bytových domů udržují vstupy k hlavním vchodům sami. Úklid obyvatelé ve většině případů provádí již brzy ráno a tak pracovníci v drtivé většině případů přicházeli k již uklizeným místům. Pracovníci totiž v prvním pořadí uklízejí zastávky MHD a frekventované přechody pro chodce, k úklidu vstupů do bytových domů se tedy dostanou až v pozdějších odpoledních hodinách, kdy už je vše uklizeno,“ doplnil jednatel SMJ Josef Eder.

Dispečink nebo kniha hříchů

Služby města Jihlavy pravidelně sledují předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu a přijímají avíza předpokládaných meteorologických jevů. „Důležité jsou také fyzické kontroly města dispečerem zimní údržby nebo informace například od dispečinku MHD. Teplota vzduchu se totiž v Jihlavě může lišit až  o 5 stupňů. Z toho důvodu mohou vznikat stavy náledí pouze v určitých částech Jihlavy, což sebepřesnější předpověď počasí neodhalí,“ doplnil Josef Eder.

Dobrou zpětnou vazbou jsou i informace od obyvatel, ti se mohou obrátit na knihu hříchů na zavady.jihlava.cz nebo na dispečink zimní údržby Služeb města Jihlavy na tel. č. 567 303 637, e-mail dispecink@smj.cz.

Vše je připraveno

Předpokládaná cena zimní údržby za tento rok dosahuje téměř tří milionu korun, celková výše nákladů je však závislá na aktuálním počasí. Služby města Jihlavy mají pro nadcházející zimu připraven jeden nakladač posypový materiál, tři sypače, na které je možné nainstalovat pluhy, 10 traktorů s radličkou a osm menších vozidel plus dvě čtyřkolky s radlicí pro udržování chodníků.

„Připraveno bude také 20 pracovníků pro ruční údržbu zastávek MHD, přechodů, schodů a míst, kam se technika pro provedení údržby chodníků nedostane,“ uvedl jednatel Služeb města Jihlavy Josef Eder.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Místo kulturního domu v Červeném Hrádku bude osmnáct bytů

13:05 Plzeň: Místo kulturního domu v Červeném Hrádku bude osmnáct bytů

V bývalém kulturním domě v Červeném Hrádku do poloviny roku 2025 vznikne 18 městských nájemních bytů…