Jihlava může provozovat část vodohospodářského majetku

05.06.2019 19:53

Odbor životního prostředí Městského úřadu v Pelhřimově v tomto týdnu správním rozhodnutím uložil městské společnosti Jihlavské vodovody a kanalizace a. s. (JVAK) zajistit provozování části celkového vodohospodářského majetku, a to do 15. 5. 2020.

Jihlava může provozovat část vodohospodářského majetku
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

„Odbor životního prostředí městského úřadu v Pelhřimově se zabýval hlavně dvěma otázkami. Za prvé komu tuto službu svěřit, kde jednoznačně respektuje vůli vlastníka, tedy města. Za druhé, jestli je JVAK schopen majetek v předběžném opatření provozovat, což úřad také potvrdil,“ uvedl náměstek primátorky Jaromír Kalina, který město v soudních sporech o provozní práva vodohospodářské infrastruktury města zastupuje.

Správní rozhodnutí smazalo i pochybnosti o nároku města vybírat od obyvatel v předběžném režimu poplatky za vodné a stočné. „Obyvatelé změnu provozovatele poznali už začátkem roku, a to nejen dopisem od obou stran, ale také snížením ceny vodného a stočného,“ doplnil Jaromír Kalina.

JVAK společně se zástupci vedení města na začátku tohoto roku převzali vodohospodářský majetek s právem hospodaření v Jihlavě. Krajský úřad Kraje Vysočina a Ministerstvo zemědělství na návrh města zrušily povolení k provozování části jihlavských vodovodů a kanalizací dosavadnímu provozovateli společnosti (VAS).

Vodohospodářská infrastruktura v Jihlavě je průměrně 65 až 70 let stará. Město nyní potřebuje rozhodnutí o dalších kategoriích majetku. Vyřešit se totiž musí nejen obnova vodohospodářské infrastruktury, ale například také současný problém se suchem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

10:23 Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Festival byl rekordní co do počtu prodávajících i návštěvno…