Jihlava ukázala Plzni výhody preference MHD v praxi

24.11.2019 6:33

Delegace z Plzně si při exkurzi v trolejbusu projela jihlavské páteřní trasy MHD.

Jihlava ukázala Plzni výhody preference MHD v praxi
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Zástupci statutárního města Plzně, Magistrátu města Plzně a Plzeňských městských dopravních podniků navštívili Jihlavu. Důvodem setkání bylo seznámení se s výsledky, přínosy i úskalími opatření preference MHD  v praxi. Kromě odborné diskuze, která následovala po prezentaci pracovníků odboru dopravy Magistrátu města Jihlavy  se představitelé obou měst zúčastnili také exkurze v terénu, kterou připravil Dopravní podnik města Jihlavy.

„Chtěli jsme vidět, jak preference MHD funguje v praxi ve velikosti města, jako je Jihlava. Pokrok Jihlavy je v tomto směru veliký, sami se v Plzni snažíme určitá opatření preference MHD zavést, avšak se setkáváme s vlnou kritiky nejen od občanů. Jsem proto rád, že se návštěvy zúčastnily i jiné subjekty, kterých se doprava týká, dostali jsme precizně zpracované informace, které nám jistě v budoucím rozhodování velmi pomohou,“ uvedl náměstek primátora města Plzně pro oblast dopravy Michal Vozobule.

Nejvýznamnějším počinem bylo zavedení systému preference v roce 2014, a to na všech křižovatkách se semafory, kterými zároveň projíždí MHD. Do systému však patří i vyhrazené jízdní pruhy pro MHD. První dva takzvané BUS pruhy se objevily na Havlíčkově ulici na konci srpna roku 2015. Poté došlo k optimalizaci jízdních řádů u páteřních trolejbusových linek.

„Prvním přínosem bylo průměrné zvýšení cestovní rychlosti o 14 procent, o dost podstatnější však bylo zkrácení intervalů mezi spoji bez nutnosti přidávání dalších v pořadí,“ doplnil vedoucí odboru dopravy Ján Tinka.

Celkově se podařilo v Jihlavě v letech 2015 - 2019 zřídit 9 úseků BUS pruhů v souhrnné délce 2 080 m. „Připočteme-li k tomu systém preference MHD na semaforech s legislativní preferencí, může být Jihlava smělým příkladem i pro mnohá podstatně větší města,“ doplnil náměstek pro oblast dopravy Petr Laštovička.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Knihovna nakročila k moderní instituci

19:06 Jablonec nad Nisou: Knihovna nakročila k moderní instituci

Městská knihovna Jablonec nad Nisou, p. o., uspěla v dotačním programu Veřejné informační služby kni…