Jihlava ukázala Plzni výhody preference MHD v praxi

24.11.2019 6:33

Delegace z Plzně si při exkurzi v trolejbusu projela jihlavské páteřní trasy MHD.

Jihlava ukázala Plzni výhody preference MHD v praxi
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Zástupci statutárního města Plzně, Magistrátu města Plzně a Plzeňských městských dopravních podniků navštívili Jihlavu. Důvodem setkání bylo seznámení se s výsledky, přínosy i úskalími opatření preference MHD  v praxi. Kromě odborné diskuze, která následovala po prezentaci pracovníků odboru dopravy Magistrátu města Jihlavy  se představitelé obou měst zúčastnili také exkurze v terénu, kterou připravil Dopravní podnik města Jihlavy.

„Chtěli jsme vidět, jak preference MHD funguje v praxi ve velikosti města, jako je Jihlava. Pokrok Jihlavy je v tomto směru veliký, sami se v Plzni snažíme určitá opatření preference MHD zavést, avšak se setkáváme s vlnou kritiky nejen od občanů. Jsem proto rád, že se návštěvy zúčastnily i jiné subjekty, kterých se doprava týká, dostali jsme precizně zpracované informace, které nám jistě v budoucím rozhodování velmi pomohou,“ uvedl náměstek primátora města Plzně pro oblast dopravy Michal Vozobule.

Nejvýznamnějším počinem bylo zavedení systému preference v roce 2014, a to na všech křižovatkách se semafory, kterými zároveň projíždí MHD. Do systému však patří i vyhrazené jízdní pruhy pro MHD. První dva takzvané BUS pruhy se objevily na Havlíčkově ulici na konci srpna roku 2015. Poté došlo k optimalizaci jízdních řádů u páteřních trolejbusových linek.

„Prvním přínosem bylo průměrné zvýšení cestovní rychlosti o 14 procent, o dost podstatnější však bylo zkrácení intervalů mezi spoji bez nutnosti přidávání dalších v pořadí,“ doplnil vedoucí odboru dopravy Ján Tinka.

Celkově se podařilo v Jihlavě v letech 2015 - 2019 zřídit 9 úseků BUS pruhů v souhrnné délce 2 080 m. „Připočteme-li k tomu systém preference MHD na semaforech s legislativní preferencí, může být Jihlava smělým příkladem i pro mnohá podstatně větší města,“ doplnil náměstek pro oblast dopravy Petr Laštovička.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Volač a Klikač okrádají Česko

22:28 Jihlava: Volač a Klikač okrádají Česko

Přednáška zaměřená na ochranu před digitálními útoky se uskuteční v kině Dukla Jihlava ve středu 29.…